понеділок, 13 липня 2020 р.

Реалістичний сюрреалізм дивовижних світів у роботах польського художника Jacek Yerka





Не такий уже й рідкісний випадок, коли письменника надихає на створення чергового твору картина. Однак у 1994 році любителі фантастики в США отримали незвичайний подарунок. Письменник-фантаст Harlan Ellison створив 13 коротких фантастичних оповідань, надихнувшись роботами польського художника Jacek Yerka.



Саме роботи художника стали основою збірки "Mind Fields", а оповідання до них – художнім обрамленням, а не навпаки, як то часто буває. Справа в тому, що Harlan Ellison із захопленням ставився до творчості художника.



Й не тільки він. На той час критики вже високо оцінили полотна Jacek Yerka. Про нього говорять, що митець працює в стилі реалістичного сюрреалізму (не знаю, чесно, як це, не можу порівняти з іншими представниками цього ж стилю, бо поки що не знайшла тих, про кого так би казали) і у фентезійному стилі. Цим, певно, й зумовлена концепція першої збірки робіт.




Після неї була й наступна, де всю увагу присвятили саме художнім роботам цього митця. Його роботи успішно виставляються в багатьох країнах Європи та в Америці, він – власник престижних нагород. Чимале коло шанувальників захоплюється його талантом і незвичайними, прекрасними, інколи тривожними й завжди оригінальними світами.



І залишається порадіти, що свого часу ще зовсім молодим художник під час навчання на факультеті зображального мистецтва в Університеті Миколи Коперник (м. Торунь, Польща) виявив неабияку впертість.



 Вчителі відзначали його талант, але радили йому більше уваги приділити сучасні менйнстримній художній манері: більше абстракційного, менше деталізованого, менше звернень до світів фантастики.


Та митець стверджував, що таке навчання може задушити його талант, стандартизувати його. І вчителі дослухалися до талановитого й нестандартного учня, допомогли йому в перших кроках по власному шляху.




У результаті сьогодні ми можемо милуватися чудовими світами Jacek Yerka. Приємного перегляду його робіт, друзі, й гарного вам дня!





Немає коментарів:

Дописати коментар