пʼятницю, 24 липня 2020 р.

Літо сільських родин у роботах американського художника Robert Duncan





В американському живопису (не лише в американському, звісно, але в цьому випадку йдеться саме про мистецтво в США) неабиякою популярністю користуються сільські пейзажі і жанрові сценки. Це – окремий жанр: ледь ідеалізоване зображення сільських буднів, яке користується неабиякою популярністю серед мешканців великих міст.



Багато хто серед митців, які вибрали для себе це тематичне спрямування, користуються своїми дитячими спогадами або ж і на момент написання робіт живуть у сільській місцевості. До цієї когорти належить і відомий американський художник Robert Duncan.



На сьогодні він разом із дружиною, шістьма дітьми і численними свійськими тваринами й домашніми улюбленцями живе в господі на півночі штату Юта. Тут же, родині, де було 10 дітей, пройшло його дитинство. Тож художник стверджує, що багато сюжетів його картин взято просто із життя, із того, що в нього було перед очима в дитинстві або зараз.



Згадуючи про дитячі роки, він із вдячністю розповідає не лише про захопливі канікули, які проводив разом із братами й сестрами на ранчо дідуся й бабусі. Він щиро вдячний бабусі, яка на 10-ий день народження подарувала онукові набір олійних фарб та показала хлопчаку основи живопису.




Потім були роки навчання в університеті, кар’єра комерційного художника, а потім – малювання сповнені доброти, спокої і світла картин про дитинство в сільських краєвидах.




Так хлопчики й дівчатка на його картинах займаються щоденною роботою або граються, поруч їхні батьки, ладні підтримати малих, обійняти чи включитися до забави або теж занурені в щоденні клопоти. Нічого дивовижного, такого, щоб вражало. Навіть не скажеш, в які роки відбувається дія на полотнах.




Та саме ця несквапність, спокій, радість від чогось простого й роблять його роботи привабливими для глядачів. Сподіваюся, друзі, що й вам сподобаються роботи Robert Duncan. Гарного дня!






Немає коментарів:

Дописати коментар