четвер, 1 червня 2017 р.

Китайські чайні котики: короткий довідник із чаювання у котиськах і кицях





Котик лимонного чаю.
Червоний китайський чай з лимоном. Чудово бадьорить і тонізує.
А ще так називають китайський лимонник – суміш зеленого чаю «Порох», трави лимонника і лимонної цедри. Чудовий напій з приємним ароматом, у якому відчуваються нотки бергамота, ледь терпким смаком із тонкою лимонною кислинкою й післясмаком, що дарує свіжість.

Перша літня п’ятниця. Хіба це – не «законний» привід додати у стрічку трохи котиків із самісінького ранку? Щоправда, котики цього разу в нас нетипові. Хоча «типовий кіт» - то геть міфічний звір, але, певно, е дуже цікавий.
А ми поговоримо з вами про таємничих «чайних котиків». Вони – родом із Китаю, де знаються і на смачному чаї, на  любові до цих пухнастих муркутунів. А ще, це – спільний винахід уяви відомої манга-групи, до якої входять відомі мангаки (творці манг – не плутати з коміксами, а то ще образяться!) Magic Cats street та Suan-Cat. Проникливий читач у цю мить здогадався, що вони обидва люблять котів. Ось і вирішили створити незвичайний проект, об’єднавши дві найприємніші речі у світі: гарний чай і симпатичних котиків. (Шанувальник кави і любителів псів, ми поважаємо Вашу думку, чесне слово. Хай буде «дві приємні речі» - теж непогано звучить, правда? ).
Відразу відповім на можливі питання: ні, ніхто не радить купати котиків у чашці духмяного чаю. Це – алюзія на о-фуро. Ні, котикам не гаряче. Це – духи сортів чаю, що набрали подобу котиків, бо… Ну, певно, тому, що схотіли це вчинити і мали таку змогу?

А тепер розпочнемо невеличку екскурсію-опис  колекції чайокотиків.

Отже, із котиком лимонного чаю ви вже знайомі.
Тепер – його брати та сестри.


Котик зеленого чаю
Зелений чай найменше підлягає ферментації (окислюванню). Ось ви в курсі, що у зеленому чаї міститься кілька сотень хімічних речовин та органічних сполук? Ще й вітаміни в ньому відшукали майже всі, які на сьогодні відомі вченим.  Але любимо ми його не за це, а за неповторний свіжо-гіркуватий «справжній» смак.


Жасминова чайна киця
Ніжний, «жіночий» напій із багатим, ледь солодкуватим смаком і яскравим квітковим ароматом.


Да Хуан Пао – чайний котик
Да Хуан Пао – «Великий червоний халат». Не пила, на жаль. А тепер хочу. Бо як встояти, якщо обіцяють: «ніби тане в роті, дарує спокій тілу та ясність думки. Смак із «переливами», можна відчути до десяти різних відтінків. Після завершення чаювання залишається легкий солодкуватий післясмак».


Чайний кіт (а не котик!) Лунцзін
Лунцзін – «Колодязь дракона». Цей сорт чаю – національна гордість Китаю. Неймовірний напій, що має чистий тонкий та свіжий квітковий аромат. До речі, усе багатство його пахощів розкривається при кожному новому заварюванні. Ледь масляний напій із різноманітною палітрою смаків – від трав’яного до медово-горіхового з обов’язковим солодкуватим післясмаком. 


Хризантемова чайна киця
У травнику Шень Нуна («Трактат про коріння й трави») – найдавнішій праці з медицини, яка дійшла до наших днів, хризантему вважають «еліксиром довголіття», квіткою, здатною подовжити життя і молодість. Хризантемовий чай відрізняється дуже м’яким ніжним смаком, майже невідчутним після смаком і ледь вловимим квітковим ароматом. Його заварюють як самостійний напій, але для тих, хто лише знайомиться із «справжніми» китайськими чаями вартувало б для початку додати його до інших сортів чаю. Можливо, до зеленого.


Котик білого чаю
Свіжий і бадьористий чай із чудовим смаком. Ферментують його пари  обробці мінімально. Тож він вважається дуже корисним. Він виготовлений із високоякісної сировини: із чайних бруньок і найсвіжіших молодих листочків. Чарівний смак із легким солодкуватим після смаком і «весняним» ароматом.


Киця чаю із китайської троянди
Чарівний, романтичний напій, якому притаманна велика кількість лікувальних властивостей. Чай із бутонів китайської троянди – гарний самостійний напій, але ін. смакує і як доповнення до перів чи червоного чаю. Що цікаво, спершу при заварюванні напій буде майже прозорим, а ось у наступні рази напій набуде ніжно-рожевого відтінку. Аромат рози (от несподіванка!), чудовий смак і легкий квітковий післясмак.


Пуерний чайний котик
І тут я вмовкаю. Чаї пуер – то цілий усесвіт, до нього входять дуже багато найрізноманітніших напоїв: форма, колір, спосіб обробки, термін придатності,смак, пахощі – різниться усе. Але є гарна новина: кожен зможе відшукати пуер на власний смак! 



Півонова чайна киця
Чай білого півона – баймудань. У нього дуже цікавий характерний аромат фруктово-квіткової суміші. Майже відразу, ще до настоювання, напій має ніжний золотавий відтінок. М’який смак із нотками сухофруктів та довгий солодкий післясмак. Він водночас тонізує і заспокоює. Дістала довга нудна робота, яку таки треба доробити? Тут обіцяють дієву допомогу!


Улуновий чайний котик
Улун (інша транскрипція «оолонг») знаходиться у класифікації чаїв десь між зеленим і червоним. Як і у випадку з Пуером, мова йде відразу про кілька сортів чаю , кожен із яких має свої властивості. Що цікаво. смак та аромат зберігаються від заварювання до заварювання, зберігаючи свіжіть та ледь пряний відтінок. Знавці стверджують, що його без шкоди для смакових якостей та цілющих властивостей можна зварювати від 7 до 15 разів. 






Ячмінний чайний котик
Ячмінний чай – це відвар на основі обсмажених зерен ячменя (інколи – пшениці). Цілком незла заміна кави. Дуже-дуже корисний і навіть сприяє довголіттю. Не куштувала, але стверджують, що і на смак нічого.

Приємного смакування, тобто милування, друзі!

2 коментарі:

  1. Дуж цікава інтерпретація чаювання, а в поєднанні з прекрасними малюнками це виглядає дуже вражаюче.

    ВідповістиВидалити
  2. Так, маєте рацію, творчий проект і пізнавальний, і уцікавий. Із задоволенням колись прочитала про нього й вирішила обов"язково поділитися з друзями. Дякую, що читаєте!

    ВідповістиВидалити