пʼятниця, 30 червня 2017 р.

Будинки для ліліпутів від австралійського художника Joshua Smith




Створювати лялькові будинки – не дуже рідкісне хобі. Хоча не те, щоб аж надто популярне. Зокрема, й через те, що це – нелегка справа. Та деяким митцям і цього замало. Вони ускладнюють собі завдання, відтворюючи не просто умовний будиночок і навіть не вибудовуючи будівлю своєї мрії, а споруджуючи копію справжніх будинків.

Тож усі охочі можуть віднайти ті будівлі на вулиці чи хоч на віртуальні мапі, помилуватися їхніми фото і вказати, що «насправді» підвіконня у крайньому вікні праворуч має трохи інший відтінок.

Той сам фокус із критикою можна провернути, завдяки всезнайку-іентернету, не лише із відомими будівлями, але й із типовими, які чимось глянулись митцю. От, скажімо, австралійський художник Joshua Smith до найменшої дрібнички відтворює житлові та офісні будівлі з вулиць Гонконгу, Сіднею та Лос-Анжелеса. 

При цьому митець керується не їхньою ошатністю чи суб’єктивним уявленням про красу, а тим, чи має будівля власний «характер», завдяки якому її легко вирізнити серед сусідів.

Будинки, здебільшого у масштабі 1:20 виготовляються з дерева, пластика й картону, а потім розписуються сухими пастелями й вмілим поєднанням різних фарб. Художник прагне продемонструвати публіці усі особливості кожної будівлі: графітті на стінах, освітлення, котре можна ввімкнути у темряві, коробки із фаст-фуду чи спортивне знаряддя, «забуті» біля будинку чи на підвіконні…

Над створенням свого останнього проекту   моделями чотирьох будинків із різних кінців світу – він працював 8-16 годин три місяці поспіль. І схоже, жодна із цих годин не була витрачена марно. Його витвори можна розглядати без кінця-краю, знаходячи все нові подробиці, відчуваючи себе прибічником Гуллівера, якому дозволили зазирнути одним оком у світ ліліпутів.

Дехто із глядачів зітхає, що вийшло натуралістично: чи варто було відтворювати бруд, биті шибки й графітті? Інші захищають реалізм художника, називаючи це головною відмінністю його творів. Але мало хто проходить повз його моделі байдужим.

Приємного милування та гарного настрою, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар