субота, 10 червня 2017 р.

"Живі квіти" у подарунок від французького карикатуриста ХІХ століття




Квітковий бал

Інколи політичним карикатуристам кортить відпочити від своєї головної роботи. І намалювати щось миле і приємне. Ні, навіть не котиків. А, скажімо, квіточки. Що з цієї ідеї може вийти? О, дуже цікаві речі!

Братки садові (т.з. "Анютины глазки")


Особливо, якщо мова йде про ХІХ сторіччя. І про справді відомого французького карикатуриста тих часів Jean Ignace Isidore Gérard на прізвисько Grandville. До речі, карикатурами він таки не обмежувався. Ще інколи малював дуже цікаві та характерні ілюстрації до відомих творів: «Пригод Гуллівера», «Робінзона Крузо» та байок Лафантета.

А ось у 1848 році йому запропонували проілюструвати «Les Fleurs Animes» (приблизний переклад «Квіти з душею»). Художник погодився і намалював 54 розфарбовані ілюстрації, які стали найвідомішою частиною його творчого спадку.


 Глід

Волошка й мак


Виноград

Гвоздика

Гранат

Жимолость

Льон

Лілея

Павині вічка (Люби-мене, Незабудка)



Зрозуміло, що це не був звичайний ілюстрований атлас рослин. Та французи, а потім й представники інших народів були у захваті: їм сподобалася до тонкощів витримана пропорція між іронією та ліричністю. 

Троянда

Стокротка (Білавка, Білоголовець)

Бузок

Тюльпан


А ще не забуваймо, що тоді дуже популярна була «квіткова мова», тож кожна ілюстрація мала додатковий сенс. Однак  і на сьогодні дуже цікаво розглядати зображення прекрасних дам, яким художнику видавалися квіти. Немає двох однакових характерів чи платтів. Важко сказати, який малюнок цікавіший.

Фіалка (Братик і сестриця)
Чай і Кава


Приємного перегляду, друзі! Гарних вихідних!

Будяк

Шипшина





Немає коментарів:

Дописати коментар