понеділок, 9 жовтня 2017 р.

Світи-казки та світи-головоламки від польського художника Jacek Yerka




Коли хлопець, що народився в родині художників, мріє і собі стати художником ледь не з пелюшок, це мало кого дивує. Коли він, до того ж. мрійник, то це сприймають із доброзичливою посмішкою: так гени ж! 


Коли ж чують, що такий малий вигадник ще у дитинстві примудрявся дивувати домашніх своїми малюнками. Це вже викликає цікавість: це ж які треба зусилля докладати, щоб аж таке втнути?

Жодних додаткових зусиль, до речі. для цього не треба. Це, звичайно, в тому випадку. коли такий хлопчак вигадує власні світи так само просто й мимохідь, як дише чи малює. А саме це можна сказати про польського художника Jacek Yerka (справжнє прізвище – Ковальський).

Він легко створює світи, де перспектива немає наче жодного значення, однак усе підкоряється чітким зображальним законам, де водночас квітнуть дерева, лежить сніг і зріють яблука – а все виглядає не як недбалість, а як замкнений світ. Де нема меж між тим, що усередині і тим, що знадвору кімнати, але це – не позбавлення персонажа прихистку, бо увесь світ – не ворожий і не чужий, де…

Психологи стверджують, що тут цілком може йти мова про інтуїцію та сприйняття світу крізь її призму, про спробу зобразити підсвідомість. 


Дехто із шанувальників його творчості пішов іншим шляхом: що ви, звичайних деміургів не бачили, які творять власні світи? Ну, гаразд, не звичайних талановитих! На підтвердження цієї тези у 1995 році йому вручили престижну «Всесвітню премію фентезі» як кращому художнику.


Хтозна, яка точка зору ближча до істини. Я-от скажімо, вбачаю у цих картинах щось від головоломок. Хтось, певно, побачить щось геть інше.


Та, певна, всі із однаковим задоволенням помилуються його роботами. Гарного дня, друзі, та приємного перегляду його робіт!


Немає коментарів:

Дописати коментар