четвер, 14 грудня 2017 р.

Шматочок радості у кожен дім від Наталії Дерев’янко: коти, і не тільки, на картинах запорізької художниці




П’ятниця! Уже третя п’ятниця грудня. Календар красномовно натякає, що варто або от просто зараз замислитись, де брати ялинку на новорічні свята чи от зараз же писати пости в соцмережі, що штучна ялинка – значно функціональніша та екологічніша. Ну й там дріб’язок різний… приготувати подарунки, підписати листівки, узгодити новорічне меню з родичами і з гаманцем, загубити списки із переліком, що мали б зробити цього року (воно вам треба, справді читати їх під ялинкою?)...


А я, замість цього, нахабно посміхаюся календарю і повідомляю: «Усе згодом! У мене п’ятниця – час постити котиків. Традиція, я б сказала». – «Хоч зимових?» – уточнює календар, що має куди кращу пам'ять ніж я (становище зобов’язує). – «І зимових теж!».




Так  виходить, що сьогодні на вас очікують зимові, і не лише зимові, дуже різноманітні й різнобарвні – навіть сині – але всі однаково казкові коти на картинах чудової української художниці Наталії Дерев’янко (Derevyanko Nataliya).
Більше того. не просто української, а запорізької, з мого рідного міста. Хоча, певно. ділити талановиту художницю між містами – невдячна справа. Бо, скажімо, вищу художню освіту вона здобула у Львівський академії мистецтв (факультет сакрального мистецтва). А потім деякий час жила, навчалася й працювала в Італії. Тож вишукувати, які саме традиції мали вплив на її творчість, невдячна справа.


Куди важливіше те, що Наталія Дерев’янко живе в Запоріжжі, викладає в Хортицькій національній академії на кафедрі дизайну, проводить численні майстер-класи для дітей і підлітків. Вона – художниця, дизайнера, ілюстраторка дитячих книжок. А ще – чарівниця, яка під гаслом «Шматочок радості у ваш дім» не втомлюється творити чарівний Усесвіт. Де є неймовірні коти ледь не всіх кольорів веселки, ну, принаймні, сині точно є. А ще – диво-сови та леви, феї та янголики й багато інших казкових істот.


Нещодавно прочитала в інтернеті в огляді її робіт, що художниця працює у стилі «фолк-модрен». Не певна, що це – офіційний термін. Але, справді, її творчості притаманний органічний синтез народних мотивів і кольорів та техніка модерну.
А ще, і це, певно, найголовніше, усі її картини дуже добрі. Просто відчувається, що мисткиня справді хоче порадувати глядачів, створюючи диво-країну, де всім би було затишно й радісно. Ну, мо, інколи бувають і «небезпечні» персонажі. Але хіба без них можлива цікава казка? Адже все одно добре сильніше. Це знає кожен щирий казколюб.


Приємного перегляду робіт Наталії Дерев’янко, друзі! Гарного вам дня!

P.S. І так, я чесно хотіла присвятити сьогоднішню розмову лише її котам, хай і не завжди зимовим. Але не втрималась і додала кілька улюблених малюнків з іншими «персонажами». І те сказати. за раз неможливо показати бодай значущу частку тих її картин, які мені подобаються. Але є в цьому і гарний бік: хіба це не нагода повернути до її творчості трохи згодом. Уже наступного року?

Немає коментарів:

Дописати коментар