середу, 20 грудня 2017 р.

Зимові розваги тролів від шведського чарівника - ілюстратора Rolf Lidberg




Наближаються новорічні свята. Тож новинні стрічки сповнюються постами на тему: «Давайте глянемо, як відзначають Новий Рік і Різдво Христове в інших країнах?». Інколи й справді цікаво хоч краєм ока, за допомогою яскравих світлин подивитися на такі святкування й переконатися, що щасливі люди схожі своїми щирими посмішками і сяючими очима, де б вони не жили: за тридесять морів чи на сусідній вулиці.


Дехто з митців пропонує піти далі і подивитися, а як справляють Новий Рік казкові істоти? Невже вони гірші за людей у день, коли офіційно розпочинається новий часовий відтинок, а в гості може завітати як буденність, так і диво.


Ось і відомий у Швеції ботанік та ілюстратор Rolf Lidberg був щиро переконаним, що аж ніяк не гірші. Крім плідного заняття наукою (він з однаковим захватом займався і мікологією, і вивченням орхідей) на  своїй батьківщині він був і є відомий як великий фахівець із тролезнавства.


Справа в тому, що народився митець у родині дроворуба в далекому 1930 році в густому лісі на березі річки Indalsälvenндалсельвен). А треба сказати, що всі дроворуби, принаймні у Швеції, професіонали, коли мова йде про тролів та інших духів землі й лісу. І якщо не бачили їх, тих тролів, на власні очі, то були знайомі з чолов’ягою, котрий одного разу випадково…


Малий Роль із задоволенням слухав батькові розповіді. А з 13 років почав тих тролів малювати. Однак виходили вони в нього не загрозливими, а дуже симпатичними. Його акварельні ілюстрації рослин, а також малюнки до серії книг по тролей, що мешкають на березі річки Indalsälven, добре відомі далеко за межами Швеції.


А ще, поміж інших численних справ, він знайшов час заснувати Сундсвалльське міфологічне товариство, члени якого збирали фольклор, влаштовували дебати, присвячені міфології. Але жодного разу вони не дискутували  з приводу: чи можуть тролі справляти Різдво чи Великдень? Можливо, тому, що сам Rolf Lidberg був твердо переконаний: звісно, що можуть!


Тож велика родина тролів на чолі із бороданем-дідусем, що підозріло скидається на самого художника, весело, в любові та мирі, жила в книжках увесь рік. Діти пустували, старші навчали їх дбати про природу, всі разом працювали й святкували.


У художника багато чудових робіт про всі пори року, але оскільки до Нового року залишилось півтора тижні, ми сьогодні помилуємося зимовими пригодами кролячої родини. А про їхнє життя-буття навесні чи влітку поговоримо трохи згодом.  Бо там є про що говорити і  чим помилуватися.


На жаль, у 2005 році Rolf Lidberg не стало. Але коли у сучасному, інколи занадто стрімкому світі, про дитячого ілюстратора згадують знову й знову. Значить його творчість чимось міцно зачепила багатьох шанувальників.

Приємного милування його творами, друзі! Казкової вам зими – у найкращому значенні цього слова!



Немає коментарів:

Дописати коментар