четвер, 21 грудня 2017 р.

Шекспірівські пристрасті в кошачих масках від художниці Susan Herbert


Котами творчий проект не зіпсуєш. Так само, як маслом кашу у відомій приказці. Чим більше котів, гарних і різних, – тим легше котошанувальникам знайти серед малюнків зображення, дуже схоже на їхню Мурцю, Васька чи Рудого.

Щоправда, я б усе ж заважила, що і котів, і масла буває надміру. Але це в тому випадку, коли ви не вмієте їх «готувати» - малювати, тобто, у цьому контексті.


Але це – точно не про англійську художницю Susan Herbert, яка настільки любить котів, незалежно від кольору, ступеня пухнастості та, звісно, породи, що присвятила їм свою творчість.


Вона – ілюстратор й редактор кількох книжок, присвячених цим чудовим створінням. На їхніх сторінках коти постають у найнесподіваніших образах: від кінозірок до героїв відомих творів мистецтва чи літератури. Дехто ставиться до такої «травестії» дещо поблажливо, стверджуючи, що це – не мистецтво, а художня забавка на потіху публіки. Але у творчості художниці багато прихильників у різних куточках світу, які з нетерпінням чекають на її черговий проект.


При такому розкладі було б дивно, аби вона не «вбрала» котів в шати героїв Вільяма Шекспіра. Susan Herbert створила цикл із 32 ілюстрацій до п’єс видатного драматурга.


Подивіться, як личать хвостатим мурчикам і муркулям ролі відомих творів, які завчають у школах учні зі всього світу! «Ромео і Джульєтта», «Отелло», «Король Лір», «Гамлет», «Венеціанський купець», «Дванадцята ніч», «Приборкання норовливої», «Багато галасу з нічого», «Сон у літню ніч» «Генріх IV», «Генріх V», «Ричард ІІ»…


Що й казати, шекспірівським п’єсам, як і загалом класикам, щастить на несподівані трактування й осучаснення, але такі от метаморфози до буденних не віднесеш.


Я зумисне не стала підписувати кожну ілюстрацію, аби ви, друзі, за бажанням, змогли н лише помилуватися ілюстраціями, але й пройти щось схоже на тест. Вгадавши чи пізнавши, яка ілюстрація до якого твору. Відразу зізнаюся: я «зрізалася» на історичних хроніках, свого часу не приділивши належної уваги розповідям про англійських Генріхів і Річардів. Можливо, ви були більш пильними читачами?



Приємного перегляду робіт художниці та вдалого вам завершення робочого тижня!




Немає коментарів:

Дописати коментар