неділю, 3 грудня 2017 р.

Зима й літо у ведмежому всесвіті художника з Америки Mason Maloof




Узимку не так часто згадують про ведмедів. Якось настільки міцно  вкорінене оте «взимку всі порядні ведмеді сплять у барлогах» (крім білих, які не менш порядні, але барліг не будуть, бо їм тоді б довелося відігрувати Сплячих красунь і красенів увесь рік), що про цих цікавих розумних і дуже гарних тварин просто не згадують до весни.

А от у всесвіті американського художника Mason Maloof ведмеді не збирвюються терпіти таких природних обмежень. Урешті, якщо існують світи, створені художниками і письменниками, й населені котами і кицями, то чим ведмеді гірші?

Що цікаво, на відміну від тих митців, які зодягають котів на своїх малюнках у людський одяг, художник щиро вважає, що ведмедям цілком досить густого хутра. А от користуватися всіма надбаннями людської цивілізації – тими ж наплічниками чи спортивним спорядженням – його ведмеді не лише згоді: вони роблять це із великим задоволенням.

Поки відбирала кілька ілюстрацій для с сьогоднішньої розповіді. Ловила себе на думці, що під деякими малюнками не вистачає бадьорого напису, який закликає, що варто от просто зараз ставати на лижі чи сідати за кермо катера й обов’язково брати із собою дітей, перепрошую, ведмежат. 

Бо автор вдався до досить впізнаваної риторики ретро-плакатів США, які саме пропагували, як має виглядати ідеальна американська родина: високий  усміхнений татко із рішучою щелепою, турботлива матуся, старшенька красуня-доня і два-три симпатичні бешкетники-хлопчаки. Чи, за трохи спрощеною схемою, батько і син, якого взяли у перший похід або вчать грати у бейсбол.

Я зараз майже без іронії. Був період в історії, коли ставку робили на сімейні цінності. В результаті, коли гра стала частиною масової культури, з’явилися найнесподіваніші трактування відомих усім тем.

Тим більше. що ведмеді Mason Maloof не лише зразкові сім’янини і завзяті спортсмени. Ніщо чоловіче, ведмеже тобто, їм не чуже: вони п’ють пиво, грають у більярд відпочивають після нелегкого дня. Але завжди картини виглядають однаково щирими, мовби автор випадково знайшов-таки шпаринку, через яку можна зазирнути до диво-світу і поділився з нами результатами своїх спостережень.

Тож, побачивши, як його герої починають готуватись до новорічних свят, залишається лише щиро побажати їм успіху. І почати подумки складати список справ, які варто встигнути зробити до нового року.
 Приємного милування картинами Mason Maloof і гарного дня, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар