середу, 6 грудня 2017 р.

Таємничий вишиваний сад від англійського майстра Owen Davies


Цей світ тримається не на китах і слонах – факт, давно вже доведений вченими. Якщо він взагалі на чомусь тримається, то це на чесному слові й традиціях.

Принаймні, для деяких частин світу традиція має особливе значення. Скажімо, для Великобританії. Та й як може бути у країні, де найвідоміша  школа рукомесла називається «королівською» (Royal School of Needlework) і, не перериваючись ні на рік із 1872 року, навіть на час світових воєн, справно щороку випускає нових творчих молодих жінок, які вирішили присвятити себе, зокрема вишиванню?

Але ми живемо в епоху змін. І це відчувається у найреспектабельніших закутках світу. Попри глобальних змін відбуваються й менш помітні, на перший погляд, порушення традицій.

Скажімо, у 1994 року вперше із часів заснування школи її диплом отримав чоловік - Owen Davies, який успішно опанував секрети вишивки.  Порушення традицій? Так. І  - вагомий крок уперед для розвитку декоративно-прикладного мистецтва у Великобританії.

Після завершення навчання його як одного з кращих випускників запросили на роботу до майстерень у Палаці Хемптон-корт. Він працював у комісії, викладав, навіть виступав консультантом в одному із серіалів ВВС, навчивши вишивати «по-чоловічому» одного з героїв костюмованого серіалу.

Та відомим він став не через щоденну роботу, а через хобі. Надихаючись красою околиць Хемптон-корту, він довгі роки працював над одним проектом: Embroidered Knot Garden (вишитий вузликами садок).

Для цього Owen Davies використав власну творчу манеру, вироблену завдяки підґрунтю знань, здобутих під час навчання в королівській школі, де слухачам розповідають про розвиток, виникнення нових творчих технік і еволюцію вишивання на Альбіоні, яка триває вже близько 1000 років.

Він та Гілл Холдсворт разом випустили міжнародний бестселер «Embroidered Knot Garden», де йдеться про виникнення ідеї та детально інструктується читачів, як працювати у цій незвичайній техніці.

І зараз майстер не залишає викладацької та консультаційної діяльності. Адже, за словами самого Owen Davies, його мета – заохотити людей взятися за вишивання. При цьому не важлива ні їхня стать, ні вік, ні місце проживання. Головне – бажання та розуміння, що вишивання для нас сьогодні настільки ж актуальне мистецтво, як і для наших предків тисячу років тому, - переконаний митець.


Приємного перегляду світлин із зображенням фрагментів загального великого полотна майстра вишивання з Англії. І – гарного настрою, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар