середу, 4 квітня 2018 р.

Щасливе дитинство в сільських пейзажах від мінського художника Владислава Леоновича





Серед професійних художників – тих, хто малюють не лише тому, що до них у гості завітало натхнення, а й тому, що обрали це своєю професією, існує список «безпрограшних» тем – тих, які люди, здебільшого, вішають на стінах домівок більш охоче ніж, скажімо, картини у дусі постпостмодернізму. До цього переліку відносяться котики, діти – бажано гарненькі й веселі, малюки свійських і диких тварин, мирні пейзажі та квіти. І, звісно, всі можливі поєднання цих тем.



Зважте, я аж ніяк не стверджую. Що картини на ці сюжет чимось гірші за абстракційні. Зрештою, художники, як і будь-які митці, говорять із глядачами про життя і про нас самих. Різниця лише в тому, яку «мову», тобто які зображальні засоби вони для цього обирають. І хто сказав, що «комерційні» художники говорять про менш важливі речі?



Мінський художник-оформлювач Владислав Леонович має неабиякий досвід образотворчої діяльності: він більше ніж чверть століття працює в техніці пастелі й масляного живопису. А ще, він малює жанрові сценки, портрети, пейзажі, натюрморт, робить копії картин відомих художників і водночас багато уваги приділяє оригінальному живопису.



Але найбільше відомі його роботи, присвячені теми дитинства у сільських декораціях. При цьому видно, що митець добре знає, на які «гачочки» чіпляти публіку: зворушливі у своїй серйозності хлопчаки і маленькі господині-дівчатка, кошенята, цуценята, лошата й поросята, які виступають не лише в ролі симпатичного фону, але й виглядають справжніми друзями малих.



При цьому пейзажі, при всій реалістичності, із майстерно промальованими світлом і тінями, формою й кольором, мають відбиток ідеалізованості. Чи то спогади про власне сільське дитинство, чи то прагнення волі й близькості до природи для власних дітей…


Та при цьому Владислав Леонович зображає своїх малих героїв так, що видно: він щиро любить світ довкола й самих дітей. Він зображає їхнє спокійне щастя так, що віриш: діти будуть щасливими й у «справжньому» житті. А хіба це не найголовніше?


Приємного перегляду робіт художника та гарного дня, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар