пʼятницю, 6 квітня 2018 р.

Казкові квіти фотографа Craig Burrows: замість магії - наука




Квіти – то невичерпна тема для творчості, що надихала й надихає усе нові покоління художників і фотографів. 

Як на мене, цілком нормально для когось сказати, що він чи вона не любить зображень квітів (чи там живих квітнучих рослин). Тобто я дотримуюсь іншої точки зору, але цілком можу збагнути, чим викликана така реакція й не надсилати конкретній людині у приватні повідомлення репродукції відомих картин чи не дуже «квіткових картин» із написом: яка краса, глянь-но!

А от коли чую про те, що всі художники чи фотомитці звертаються до квіткової теми, аби лише отримати прибутки, бо не можуть захоплюватися цією темою щиро, то мимоволі починаю посміхатися: теорії змов бувають цікавими, що й казати. Не менш цікавий різновид такого ставлення до пейзажів і натюрмортів  – думка, що вже все намальовано й відзнято, тож вигадати щось нове, аби вразити публіку у митців уже не вийде. 


Про те, що не завжди перед конкретним автором стоїть завдання вразити публіку так, аби в глядачів перехопило подих, поговоримо іншим разом. Поки ж я зупинюся на технічній стороні заперечень: на сьогодні, коли художники і митці не обмежені переліком класичних технік, а експериментування з поєднанням різних зображальних засобів давно став нормою, у майстрів безліч можливостей зобразити на зовсім новий лад традиційні теми. І багато хто з них із задоволенням цією можливістю користується.

Скажімо, фотомитець із США Craig Burrows втілює у життя цікавий фотопроект, фільмуючи блискучі квіти. При цьому «блискучі» в цьому випадку має кілька значень, а Ви можете обрати те, яке найбільше подобається саме Вам.

Крім того, що фотограф вміє побачити красу у найскромнішій квітці під ногами, він не впускає змоги вказати на це глядачам: агов! Ви лише гляньте, яка чарівна краса. Вражає, еге ж?


Під час зйомок він вдається до методу UVIVF («індукованої ультрафіолетовим випромінюванням видимої флуоресценції») – відносно маловідомої техніки, завдяки якій і створює свої дива.


Зазвичай. об’єктив фотоапарата блокує ультрафіолетове випромінювання. Та Craig Burrows робить фото зі свівтодіодним світлом із довжиною хвилі 365 нм, котре проходить через фільтр, аби передати ультрафіолет й інфрачервоне світло. Рослини поглинають УФ-світло й випромінюють випромінюванні різної довжини, яке в змозі побачити людське око. Тому квіти на його фотографіях виходять куди яскравішими ніж у житті.

На сьогодні фотограф знімає окремі рослин й квіти. Але на майбутнє має грандіозні плани, як то і личить близько тридцятирічному талановитому митцю. Він планує підсвічувати 100-ватними прожекторами садки, галявини, теплиці й фотографувати їх у такій самій манері. І переконаний, що глядачам такі масштабні роботи сподобаються не менше ніж квіткові.

Детальніше ознайомитися з роботами митця можна на його сторінці у фейсбуку: https://www.facebook.com/cpburrowsphotography/

Приємного перегляду робіт Craig Burrows та гарного настрою, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар