суботу, 21 квітня 2018 р.

Казковий замок Коллін Мур: втілення дитячої мрії, яке дарує радість іншим




Не знаю, чи Антуан де Сент-Екзюпері сказав це першим. Але в «Маленькому принці» точно є згадка про те, що якщо хочеш, аби дорослий відчув усю красу будівлі, доста сказати, що от, бачив будинок, який коштує стільки-то, і почуєш у відповідь: яка розкіш!

Що цікаво, це правило спрацьовує і для лялькових будиночків, принаймні для ексклюзивних, зроблених на замовлення в єдиному екземплярі. От і для «Казкового замку» (Fairy Castle) відомої актриси епохи німого кіно Коллін Мур свого часу преса не пошкодувала епітетів. Він бо, мовляв, і найвідоміший, і найцінніший, і найдорожчий, і найвишуканіший. І найвигадливіший.

Залишимо всі ці епітети на совісті газетярів, бо серед знавців історії іграшок, хоч перше з цієї низки означень може викликати сумніви. Хоча я як повний дилетант можу дозволити собі просто сказати, що це, як на мій смак, – справжнє диво.

І справа не в тому, що у 1928 році архітектор і художник Горацій Джексон (Horace Jackson) сторив справді безпрецедентний для тих часів проект, таке собі велетенське і дуже незвичайне лего (замок складається із 200 модулів, які можна збирати та розбирати, що й дозволило свого часу актрисі брати із собою у подорожі свою чималу улюблену іграшку). Просто це – втілення дитячої мрії Коллін Мур. 

Її біографи люблять цитувати спогади самої акторки, наведені в її книзі, що малою вона полюбляла «будувати замки з хмарок», а якщо більш точно – то любила роздивлятися білі пухнасті хмарки і мріяти, що на найгарнішій із них саме на неї чекає чарівний замок. Терпляче чекає тієї миті, коли дівчинка роздобуте чарівне зілля, схоже на те, яким свого часу пригостилася керроллівська Аліса з Дивокраю, та втрапить до казки, а звідти – простісінько до чарівного замку.

Багато хто, здобувши статки у дорослому віці, використовує їх на купівлю «дорослих» символів заможності. Але не Коллін Мур. Саме тому Горацій Джексон й отримав замовлення із чіткою інструкцією: «Архітектура не повинна бути схожою на реальність. Кожна з кімнат будинку повинна нагадувати зачарований замок». 

До 1935 року у втіленні фантастичної концепції у дійсність доклало руки більше 700 фахівців. У тому числі – спеціалістів з освітлення та ювелірів. Інтер’єри спроектував Гарольд Грів (Harold Grieve), а фрески та картини, що прикрашають стіни замку належать пензлю самого Волта Діснея (Walt Disney). До речі, в ляльковому будинку розміром 8'7" x 8'2" x 7'7футів знаходиться більше 2 000 мініатюр, оцінених у суму 500 000$.


Кажуть, що Коллін Мур була в захопленні від втілення своєї мрії у життя. Однак, виявляється, що вона належала до тої рідкісної породи людей, які здатні зробити все заради втілення у життя дитячого бажання. А потім – щедро поділитися з  оточуючими цим дивом. 

Тож у 1935 році, коли Америка ледь почала оговтуватись після Великої Депресії, Коллін Мур вирушила рідною країною із незвичним туром. Разом із нею мандрував її замок, який побував у більшості великих міст США. Виставлений в іграшкових відділах супермаркетів, він гарантовано приваблював публіку, ладну сплачувати за можливість роздивитися ближче незвичайну іграшку, невеличкі гроші. Зібрані в результаті цієї поїздки кошти передавалися у благодійні організації, що опікувались хворими дітьми та дітьми з бідних родин.

А майже через 15 років, у 1949. директор Музею Науки та Промисловості у США зміг переконати власницю «Казкового замку», аби вона передала його у дар музею. Там ця диво-іграшка перебуває і до сьогодні.

До речі, зробивши такий щедрий жест, Коллін Мур не прогадала: мало де на світі знайшлося б місць, у яких настільки б опікувались її замком: робітники музею дбайливо відслідковують, щоб у приміщенні, де зберігається цей експонат, суворо дотримувались температурний режим та зафіксований процент вологості. 

Крім того, час від часу на замок очікують ретельні і досить складні реставраційні роботи: йому підновлюють фарбу зовні, а також проводять багато дрібних, але необхідних ремонтних робіт усередині. В результаті, через більш ніж 60 років перебування в музеї близько 90 років із дня створення, Казковий замок подовжує перебувати в гарному стані, забезпечуючи гарний настрій усім відвідувачам. 

Звісно, поруч висить табличка, де вказується, скільки він коштує. Однак більшість відвідувачів музею приваблює в дивних казкових інтер’єрах не лише їхня вартість.

Немає коментарів:

Дописати коментар