суботу, 7 квітня 2018 р.

Великодні янголики та щасливі родини на картинах української художниці Наталі Курій-Максимів




У світле для всіх православних свято хотілося б порадувати читачів якимись справді красивими малюнками. На щастя, серед українських митців чимало тих, хто у своїй творчості звертається до великодньої тематики, зображаючи не лише впізнавані всіма атрибути свята, але й саму його суть.


Скажімо, до таких митців належить дуже цікава й своєрідна художниця Наталя Курій-Максимів зі Львівщини (м. Самбора). Її малюнки заворожують не лише оригінальною технікою виконання – розписом масляною фарбою по склу, але й тематикою. Художниця звертається до побуту й міфологічних уявлень наших пращурів, використовує народні мотиви й прийоми у своїх картинах, оспівує народні свята й будні.


Звісно, вона не могла «пройти повз» такої знаменної події житті українців, як святкування Великодня й підготовка до нього.  Тож на багатьох ї малюнках – писанкарки, щасливі родини за великоднім столом чи діти із крашанками в руках.
А ще, у Наталі Курій-Максимів є серія чудових робіт, присвячених янголам-охоронцям. І багато з цих небесних охоронців у руках тримають писанки – символи не лише Великодня, а й пробудження природи після зимного сну, надії на воскресіння для тих, хто цієї надії особливо потребує.


Кожен може вбачати у цих наївних, дуже світлих, сповнених любові картинах щось своє, однак усі трактування нагадуватимуть про суть свята – виправдану надію, радість від дива, яке нам подарували за найвищою милістю, а не за заслуги, вдячність за милосердя світу і прагнення поділитися цією радістю з тими, хто поруч.


У цей день особливо не варто ображати янголів своїми вчинками, бо янголи, що плачуть на Великдень, - то страшно. Так само, як і образа людей у будь-який день року.


Але на картинах художниці панує мир. Хай же він сповнить душі усіх глядачів та світ довкола!




Немає коментарів:

Дописати коментар