четвер, 12 квітня 2018 р.

Фантастичні краєвиди з "реальними" котами від американської художниці Laura Iverson








П’ятниця, котики – на цей раз від американської художниці Laura Iverson – палкої шанувальниці цих хвостатих красенем і красунь. 


Звісно, її творчість розрахована, найперше, на котолюбів. Хоча може бути цікава й тим, хто ставить до котисько і котиків нейтрально: як цікава ілюстрація візуальної «гри» сучасної мисткині з однієї темою.


Не важко побачити, що для свої робіт вона, швидше за все, використовує зображення реальних «моделей»: надто влучно передані пози, пластика й пропорції. При цьому так само легко відстежити, що вона, в малюванні, віддає перевагу дворовим котам – у сенсі, звичайнісіньким, які не належать до кошачої аристократії.


І тим більше очевидно, що багато її робіт «кошачого» циклу – це варіації на тему: кішка (чи кіт) сидить на дереві і думає про вічне. Звісно, котів може бути і двоє – такі собі хвостаті закохані в романтичному антуражі, а можуть бути й цілі котячі родини. Але мені видається, що це цілком можна віднести за рахунок тих самих згаданих варіацій. 



Але у цих роботах привертає увагу не лише котяча ідилія, інколи з нотками смутку, а фон робіт: детально промальовані гілки, квіти чи листя й геть неправдоподібне освітлення й небо неймовірних кольорів. 


При цьому мимоволі складається враження, що, при всій не реалістичності краєвидів, щось схоже глядач чи глядачка бачили і саме це «чіпляє», змушує повернутися до вже переглянутих картин і вгледітися в них ще раз.


Урешті, Laura Iverson не декларує, що малює в дусі реалізму, а несподівані акценти дозволяють краще відчути настрій кожного окремого твору, змушують налаштуватись на особливий споглядальний лад. І збагнути. що вона «розповідає» мальовану історію не тільки, а інколи навіть не стільки по котів…


Приємного перегляду її робіт та гарного настрою, друзі!





Немає коментарів:

Дописати коментар