середу, 18 квітня 2018 р.

Книги-світи й правила читання для справжніх книголюбів від італійської ілюстраторки Virginia Mori




Чи любите ви читати паперові книги так само, як це люблю я? Розумом знаю, що у вік гаджетів й електронних копій домашні бібліотеки поступово перетворюють на атавізм. Та ще й хижий, який ненав’язливо й м’яко намагається захопити все місце у квартирі, поступово відтісняючи господаря чи господарку до дверей. Хоча з останнім я чесно борюся, користуючись послугами буккросингу й благодійними акціями зі збором книг. І поки що перемагаю.

Але жоден гаджет не зможе передати шерхоту сторінок, забуту між сторінками засушену книгу чи записку й особливий запах книги, що тільки-но вийшла з типографії. І слава Богу, що сучасні розробники електронних помічників й іграшок н переймаються такими дрібницями. Бо ще б отримали додатковими функціями «ідентичні натуральним» враження від читання. А це вже відгонить антутопією.


А все ж, паперові книги – то не просто улюблені речі чи навіть предмети розкоші, а ціла філософія. І з цим твердженням цілком згодна італійська ілюстаторка й мультиплікаторка Virginia Mori.

Загалом, її малюнки створені чорнилом, олівцями і кульковими ручками, при зовнішній простоті дуже виразні та своєрідні. У тому сенсі, що за допомогою символів й алегорій художниця створює власний незвичайний світ, який неможливо сплутати з творчістю інших художників. Здебільшого, тривожні, бо у своїх роботах вона часто звертається до передачі непростих почуттів. Найчастіше – самотності.

Але серед доста похмурих, хай, без сумніву, й талановитих творів, виокремлюється т.з. «книжковий цикл». Принаймні, та його частина, яку можна умовно навзати: ось як читають справжні книголюби! І хай, спостерігаючи за йогівськими позами її героїв-читачів, хтось наважиться їм порадити більше рухатись, бо зароблять гіподинамію й зіпсують поставу.

А якщо поруч із людиною є гарна книга й улюблена кицька, то чи можна вважати таку людину самотньою? Питання цілком достойне філософського диспуту.

Інші роботи Virginia Mori, пов’язані з книгами, більш гротескні й фантасмагорійні. Та все одно мстять думку, що гарна книга – то цілий всесвіт.

Добре, коли у тебе збігаються думки з відомою майстринею, роботи якої – як і образотворчому мистецтві, так і в анімації удостоєні численних престижних премій.

Приємного перегляду робіт Virginia Mori та гарного дня, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар