понеділок, 2 квітня 2018 р.

Краса казкового листя: несподівані роботи французької вишивальниці Caroline Gamb




Чи існують в Україні мистецькі школи, де б усіх охочих вчили, скажімо, вишивати? Певно, ні. Бувають майстер-класи від майстринь-вишивальниць, а у коледжах, де вчать на швачок чи дизайнером, цьому виду мистецтва присвячені курси занять. Ті ж, хто заради улюбленого творчого хобі не бачить потреби йти навчатися до коледжу, цілком обходяться відеоуроками з інтернету чи схемами для вишивки, де важко помилитися, якщо чітко виконувати інструкцію.


Та й за кордоном не сказати б, щоб такі школи зустрічалися на кожному кроці чи котувалися неймовірним попитом: усе ж, вишивання на сьогодні не найпопулярніший вид мистецтва.



Та в школі «Broderie d’art» («Мистецтво вишивки»), заснованою у Страсбурзі французькою майстринею Caroline Gamb, не бракує учнів. Можливо, тому що вона якраз не у захваті від готових схем. І прагне передати майбутнім вишивальницям не лише практичні навички, але й уміння творити,фантазувати, вигадувати й не боятися несподіваних рішень.


Світ вишивки надзвичайно різноманітний і багатий на техніки і манери вишивання, інколи – досить складні. Але для того, щоб вишивання стало не просто хобі, а чимось більшим, на переконання майстрині, потрібно вміти їх комбінувати, прагнучи до того, аби якнайточніше відтворити задум.


Саме тому її учні весь час виконують творчі завдання, прагнучи навчитися створювати нові форми й техніку у вишивці. Однією з найпопулярніших в інтернеті робіт стали осінні листя у виконанні самої майстрині та її учнів.

Тема привабила слухачів школи не лише яскраво-святковою палітрою кольорів, але й можливістю поєднати різні техніки, відтворюючи структуру, колір і форму листя. Гладкий шов, різновиди хрестика, блискітки, вишивання стрічками й бісером, поєднані у найнесподіваніших комбінаціях, дозволяють створи інколи неймовірно реалістичні, а інколи казково-химерні. Але завжди такі, що ваблять око і забезпечують глядачам гарний настрій.

Приємного перегляду робіт зі школи Caroline Gamb і гарного настрою, друзі!


Немає коментарів:

Дописати коментар