четвер, 17 січня 2019 р.

Сто облич котомузи угорської художниці Dora Hathazi Mendes




Про муз, які надихають творців на прекрасні роботи, пишуть і багато, і незаслужено мало. Це, серед іншого, залежить і від стосунків між творцем й тим чи тою, хто його наснажував на нелегку творчу роботу.


Не відкрию Америку, якщо скажу, що такі музи зустрічаються серед чотирилапих, зокрема серед котів і кішок. Адже творчість багатьох митців надихнули ці граційні муркотливі моделі. При цьому дехто з них, хай і увіковічнений на картинах чи малюнках, залишився безіменним навіть для самих художників.


Але зовсім інша доля кішки сучасної угорської художниці Dora Hathazi Mendes. Для неї кішка Ребека була не лише домашньою улюбленицею. Найперше, киця стала для творчої особистості подругою, а ще помічницею, невтомною на натхнення, ідеї та гарний настрій.


За словами самої художниці, із Ребекою вона познайомилась у 1997 році, коли мати, бачачи як донька сумує після невдалого кохання, подарувала їй маленьке чорне кошеня. Ніхто не здогадувався, яке диво увійшло в дім художниці, аби змінити життя господарки (умгу, я б ще «котовласниці» написала) на довгі 16 років.


На той час мисткиня навчалася в Університеті мистецтв і дизайну ім. Моході-Надь (Будапешт), плануючи стати дессінатором (фахівець, що готує нові тканини). І водночас виготовляла унікальні подушки й штори для клієнтів за допомогою гігантського старовинного ткацького станка із Фінляндії.


Ребека полюбляла уважно «контролювати» увесь процес, зручно влаштувавшись на вершечку станка і прислухаючись до ритмічних звуків роботи.


Після завершення навчання Dora Hathazi Mendes багато подорожувала разом із чоловіком й улюбленою кішкою. Ткацький станок возити із собою було неможливо. А душа прагла творчості. Тож жінка вирішила повернутися до малювання. А улюбленою моделлю для неї стала кішка, яка завжди була поруч, уважно слухала господиню,пильно вдивляючись в її обличчя великими жовтими очима й, здавалося, читала думки.


Як і кожна кішка Ребека була неймовірно різноманітною, тож це і відбилося у творчості художниці, яка створювала серії картин у різних техніках, де кішка поставала у різних кольорах, позах й ракурсах, залишаючись такою ж чарівною і таємничою, як і в житі.


Коли Ребека вирушила на райдугу, що, на жаль, надто швидко трапляється з усіма котами, то художниця продовжила розвивати тему котів, уже в пам'ять про неї.


У деяких роботах відчувається сум, але всі вони дуже сонячні, різноманітні й талановиті. Тож, сподіваюся, друзі, роботи Dora Hathazi Mendes подарують вам гарний настрій!



Немає коментарів:

Дописати коментар