неділю, 13 січня 2019 р.

"Мандрівні краєвиди" в чемоданах: незвичайний проект майстрині із США Kathleen Vance



Скільки чемоданів і кейсів потрібно людині, що полюбляє мандрівки? Звісно, кожен вирішує для себе. Але ті, хто вперше потрапляє до майстерні американської мисткині Kathleen Vance буває щиро вражений кількістю речей і, найперше, міцних й об’ємних чемоданів.

Та ще більше враження при цьому на відвідувачів справляє не сама кількість чемоданів, а їхній вміст. Уже кілька років майстриня присвятила довготерміновому проекту «Traveling Landscape» (у вільному перекладі «Мандрівничий краєвид», «Ландшафт, що мандрує»).

І справді, в кожному кейсі – міні-світ: на плідному ґрунті розміщені крихітні рослини й трава, завдяки прихованим електронним насосам, цими ландшафтами течуть прозорі струмочки. Сонце замінює флуоресцентна лампа, прикріплена до кришки чергового чемодану чи кейсу.

Художниця докладає чимало зусиль задля того, щоб її міні-ландшафти в чемоданах почували себе добре, ні в чому не мали потреби й радували зір. Для неї це – не лише цікавий та незвичайний мистецький проект, але й спосіб привернути увагу глядачів до справді важливих проблем сучасності.

Kathleen Vance прагне, аби глядачі, вгледівшись у незвичайні еко-експозиції, уповільнили неймовірний ритм сучасного життя, а потім – і замислились над тим, наскільки беззахисна природа перед людиною і як важко в сучасному світі знайти незайманий куточок природи, який би не робила спроби поглинути цивілізація.

Що цікаво, при роботі над своїми незвичними композиціями майстриня сама не зриває квітів чи трави: коли вона мандрує, у неї із собою завжди спеціальний кошик, куди вона збирає траву, кітки, уламки гілочок. що опинилися на асфальті  через сильну зливу чи людську недбалість.

При цьому, створюючи свої пейзажі, вона намагається зробити так, аби кожен відповідав певній кліматичній зоні й виглядав природно. Можливо, ще й у цьому полягає секрет успіху її робіт. До яких виявляють зацікавлення у все більше країнах світу.

Більше робіт Kathleen Vance – за посиланням на її офіційний сайт: https://www.vanceartworks.com

Приємного перегляду робіт митскині й гарного вам дня, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар