четвер, 18 липня 2019 р.

Картини від мисткині з Канади Maud Lewis: художниця, яка малювала щастя




Чи варто розглядати твори митця окремо від його особистості? Кожен вирішує для себе. Особливо зараз, коли деякі митці в інтернет-просторі представляють свої роботи під нікнеймами.

Однак інколи буває й так. що про біографію художниці чи художника варто говорити, аби глядачі краще збагнули, в чому особливість картин, представлених на їхній розсуд. Саме так відбувається, коли йдеться про життя й картини відомої канадської художниці-самоуки Maud Lewis (1903-1970).

Вона народилася в родині ремісника в Південному Огайо, в люблячій родині. Мама, сама творча особистість, у дитинстві заохочувала доньку займатися музикою. Поки що в тексті малюється ідилічна картинка. Та, на жаль, у житті все було куди як драматичніше.

Дівчинка народилася хворою, з похилими плечима, підборіддям, що лежало на грудях і вже в юному віці руки бідоласі скалічило артритом. Діти безжальні у всі часи. Але тоді шансу на нормальне життя для дівчини з особливими потребами майже не було. У 14 вона кинула школу, скаржилася, що їй судилася доля без кохання й дружби. А згодом не змогла грати на піаніно, чого її навчила мати через скалічені руки.

Після втрати батьків у тридцятирічному віці про неї почала дбати тітка, а потім Maud Lewis, сподіваючись знайти прилисток, дала згоду на одруження фермеру Еверетту Льюїсу. Йшлося не про любов, а по виживання.

Та з нею були пензлик і фарби. І вона мріяла малювати щастя. І не тільки мріяла, а й малювала буколічні сільські пейзажі. Тварин і, звичайно котиків. Вона запевняла. Що коли малює – щаслива.

Невеличкий благенький будинок був увесь розмальований її картинами. Потім настала черга малюнків на зелених дошках. Спершу її роботи приваблювали сусідів, потім – туристів, а потім слава про художницю-аматорку ширилася все далі.

Чоловік перестав буркотіти, що вона займається малюванням і почав намагатися якнайвигідніше продати її картини. Maud Lewis день при дні: на її картини був попит. Й на деяких із картин навіть видно відбитки пальців:їх забирали з мольберта перш ніж фарби встигали висохнути.

Такий темп був нелегкий для хворої. Але вона була щасливою. І сподівалася, що через свої картини дарує щастя іншим. Більше по її життя й творчість можна дізнатися на сайті: https://maudlewis.ca/creations/V6S-505-337/10308/

Приємного перегляду робіт Maud Lewis і гарного дня, друзі!






Немає коментарів:

Дописати коментар