вівторок, 23 липня 2019 р.

Дивовижні роботи італійської фірми Capodimonte: історії, що застигли в порцеляні




Порцелянові статуетки – особливий різновид прикрас домашнього інтер’єру. Звісно, схвалити їх прибічники мінімалізму й скандинавського стилю в інтер’єрі не можуть. Але багато колекціонерів, та й не колекціонерів, а й «просто» любителів прекрасного щиро захоплюються цією тендітною красою.


Щоправда, вироби відомої італійської фірми Capodimonte – то більше для знавців, бо престижно й дорого, особливо якщо мова йде про ті статуетки, яким уже за сто, а то й більше років. І при цьому такий знавець повинен мати, можливо, дещо специфічне, але безсумнівне почуття гумору.


Бо від самого початку заснування фабрити, а тоді швидше мануфактури в 18 ст. її майстри вдавалися до власного, дуже характерного й пізнаваного, стилю. І якщо, здебільшого, інші майстри надавали перевагу «традиційним» сюжетам: пишно вбраним дамам і галантним кавалерам, або «версальським пастушкам» й милим діточкам – і все це у пастельних тонах та з блискітками, то представники Capodimonte вдавались інколи майже до карикатурних зображень.


Так, сюжети часто-густо бралися із картин на побутові теми. однак щоразу майстри привносили в них щось своє. Вражає їхня  майстерність, яка дозволяє достовірно зобразити фактуру одягу й усі складки на ньому, і неповторний враз обличчя,й передати характер та емоції усіх персонажів. Не менш привертає увагу гостре око й готовність показати звичайні буденні речі із несподіваного боку.


Звісно. статуетки дуже змінилися з того часу, коли в 1743 році король Неаполя й Сицилії Карло VIII спершу заснував мануфактуру, потім доклав усіх зусиль, аби вона стала відомою, а через 16 років звелів знищити її. Добре. що цю фабрику відновили знову. А три століття переживши злети, падіння, забуття й славу, на сьогодні Capodimonte є предметом гордощів італійців.


Сподіваюся. друзі. що ці роботи сподобаються й вам. Гарного дня!





Немає коментарів:

Дописати коментар