пʼятниця, 5 липня 2019 р.

Незвичайні ляльки талановитої японської майстрині Оно Хацуко





Ляльки аж ніяк не дитяча забавка. Тобто просто чудово, коли дітлахи бавляться чудовими іграшками. Але якби на мить уявити, що (а краще не уявляти), що водночас у світі зникли всі ляльки, то збідніли б і дорослі. І не лише у звичній нам західній культурі, але на Сході.




Скажімо, в Японії ляльки посідають в культурі особливе місце й часто використовуються в церемоніях, а раніше, ще й релігійних обрядах. І взагалі, ляльки – це гарно.



Особливо якщо за справу береться така видатна майстриня, як Оно Хацуко (1915-1982). Її авторські ляльки водночас мають традиційні риси й дуже індивідуальні. І вони – частина національного коду, ними щиро пишаються багато мешканців Японії.



А ще, для мене історія Оно Хацуко – то розповідь про те, як варто вперто йти до мрії. Вона в юності вивчала східне образотворче мистецтво в Токіо, потім зрозуміла, що хоче мати справу з тривимірними об’єктами. Це призвело її до роботи з ляльками. Потім вона працювала дизайнером одежі. Під час Другої світової війни вона виготовляла ляльки на продаж.



І лише у 60-ті рр. вона почала виготовляти ляльки для задоволення. Тоді ж змогла навчатися під керівництвом «живої легенди» – лялькарки Мітіко Іесато. Роботи самої Оно Хацуко отримували незмінно високу оцінку в професійному середовищі і на виставках.

Однак за життя так і не відбулася її персональна виставка. Лише на початку 2000-х рр., завдяки зусиллям її доньки ляльки майстрині стали доступні для поціновувачів із різних країн.

Приємного перегляду її робіт і гарного дня, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар