пʼятницю, 26 липня 2019 р.

Квіткові пейзажі та натюрморти австрійської художниці Marie Egner





Нещодавно натрапила на інтернет-суперечку, де один з учасників запевняв, що з першого погляду бачить, чи сучасник писав картину чи художник ХХ століття, навіть, якщо йдеться по реалістичний пейзаж чи натюрморт. І що може за картиною легко визначити стать митця чи мисткині.

Не певна, наскільки чесно було з боку інших учасників чату принести зо два десятки репродукцій картин виключно на квіткову тему й попросити визначити час написання хоч приблизно. У результаті були й правильні відповіді, й помилки. Так, картину з бузком у вазі той учасник-експерт відніс до другої половини ХХ століття.


Насправді ж. її авторка – австрійська художниця Marie Egner (1850-1940). І вона – неймовірно крута, з моєї точки зору. Не лише тим, що серед її творчого спадку багато чудових натюрмортів і пейзажів. Вона, справді. писала квіти з любов’ю до найменших дрібниць, багато аги приділяла відтінкам і пелюсткам, кожному мазку пензлика і водночас є в неї імпресіоністичні пейзажі, де темп ліній підпорядковується, насамперед, настрою й відчуттям.



Не менш мені імпонує те, що на початку 20 століття вона заснувала школу для жінок-художниць. На жаль, у 1910 році через слабке здоров’я вона змушена була залишити цей проект. Однак після Першої світової війни вона увійшла до Асоціації австрійських жінок-художниць, а в 1926 р. ця група влаштувала масштабну ретроспективну виставку своїх робіт. 


Загалом, Marie Egner і сама чимало виставлялась і не лише в Австрії, і прагнула підтримати інших художниць. На жаль, хвороба очей у 1930 році змусила її залишити суспільне життя.


А ще, вона залишила яскравий слід в історії образотворчого мистецтва рідної країни. Її квіткові пейзажі та натюрморти з квітам із задоволенням споглядають і наші сучасники.


Приємного знайомства з роботами Marie Egner і гарного вам дня, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар