неділю, 8 грудня 2019 р.

Добрі й іронічні зимові казки від голландського художника Anton Pieck





У світі чимало ілюстраторів казок, зокрема чудових. Не бракує серед них і тих, хто сам пензлем чи олівцем творить власну казку, не згіршу за ту, що виходить «із-під пера» письменника. А вже казати про те, що зима і різдвяно-новорічні свята благодатна тема для художників – то повідомляти весь світ про очевидне.


Але якщо йдеться про роботи Anton Pieck (1895-1986) голландського художника-ілюстратора із світовим ім’ям, то це не буде банальністю. Серед його численних достоїнств – вміння бачити казкове й неймовірно-прекрасне в буденності.


А ще, дивитись на світ доброзичливо і водночас із легкою іронією. Так. що відчувається інтонація казкаря,який розповідає історію і для дітей, і для дорослих. А ще – вміння працювати: за 92 роки свого життя Anton Pieck створив десятки тисяч офортів, малюнків, акварелей, а в день його смерті на креслярській дошці – його робочому місці – залишився незавершений малюнок.


І життя самого художника схоже на трохи повчальну казку: у ранній юності він і його родина зазнали скруту, при дуже помітному хисту до малювання, добре видному із раннього дитинства, він змушений був стати вчителем, аби відразу почати заробляти і лише потім присвятити себе улюбленій справі й врешті власними силами здобути визнання й досягти успіху.


Звісно, одною зимою художник не обмежував свої малюнки. Однак я підібрала добірку саме його «передріздвяних казок» – від ілюстрацій до «Різдвяної пісні» Діккенса через кумедні й зворушливі побутові сценки до зображення різдвяних гномів.


Так що, сподіваюся. друзі. кожен із вас знайде малюнок Anton Pieck, який припаде саме вам до вподоби. Гарного дня!






Немає коментарів:

Дописати коментар