середу, 18 грудня 2019 р.

Тендітні й прекрасні порцелянові ляльки японського майстра Teruko Miva




Можливо, інтернет знає і все й навіть трохи більше. Однак інколи стикаюся із фактом, що є митці, не схильні ділитися інформацією про своє життя й навіть творчість. І при цьому не сказати, щоб це – початківці.

Скажімо, японський майстер Teruko Miva виготовляє ляльок із бісквітної порцеляни з 1978 року. Більше того, в м. Іто (Японія) має власний музей ляльок. Здавалося б, світове павутиння мало б містити чимало інформації.


Цілком можливо, що, якби мала хоч якесь уявлення про ієрогліфи, то дізналася б багато цікавого. Однак англомовний інтернет (про україномовний промовчу – ще треба чимало попрацювати, аби на українських мистецьких сайтах з’явилося багато цікавої й доступної інформації по сучасних іноземних митців) доста мовчазні.


Тож залишається погодитись із тезою, що найкраще про майстра можуть розповісти його роботи. Виготовлення порцелянових ляльок – старовинне мистецтво. Й видно, що Teruko Miva скурпульозно дотримується в роботах його основних принципів, тож і отримує дивовижно-прекрасний результат.

Та справжній лялькар, який присвятив створінням десятиліттям, не може не привнести у свої роботи щось неповторне. Тому роботи майстра дуже японські. Навіть тоді. коли самі ляльки мають європеоїдну зовнішність  європейське. Хай і старовинно-урочисте вбрання.

 Коли ж йдеться про красунь і красенів у кімоно, то мимоволі замислюєшся над тим, якими б чудовими ілюстраціями до японських народних казок вони могли б стати.

Гарного настрою, друзі й приємного перегляду робіт Teruko Miva!



Немає коментарів:

Дописати коментар