вівторок, 17 грудня 2019 р.

Світлий і радісний акварельний світ від голландської художниці Marjolein Bastin






Коли за вікном у грудні немає хоч чогось, що нагадувало б «зразкову» зиму з новорічної листівки, то мимоволі виникає питання: а наскільки пощастило із зимовими атрибутами іншим країнам? Як це призвело до того, що я почала розшукувати зимові пейзажі голландських художників – розповідати надто довго.




А вже чому при цьому зупинила свій вибір на акварельних роботах Marjolein Bastin – окреме питання. Зрозуміло ж, що акварельні ілюстрації не можуть відображати всю суворість (чи, навпаки, всю м’якість) реальної погоди.




Однак мене зачарував оцей-от сонячний, яскравий, мов із листівок, і водночас ніжно-радісний світ робіт мисткині. Добре розумію, чому їх часто використовують для привітань, як малюнки на календарі, як канву для вишивки та інших милих дрібниць, що так прикрашають життя.




Зима Marjolein Bastin часто пов’язана із годівницями для птахів, із відчуттям затишку й захищеності. До речі, це характерні й для її робіт, де зображені весна чи літо. Тут – різнобарв’я квітів, пташки, мишенята чи вивірки.




Сама художниця стверджує, що бере сюжети для робіт «із натури». Бо вона працює або в кабінеті із великим вікном, звідки видні квіткові клумби в її садку й годівниці для птахів і тварин, бо ж просто неба в тому самому саду.



Може, це й так. Однак і в цьому випадку вона наділена не лише мистецькими збірностями, але й даром бачити красу  в звичайних речах і щедро ділитися побаченим із світом.


Приємного перегляду робіт Marjolein Bastin, друзі, й гарного вам дня!






Немає коментарів:

Дописати коментар