пʼятницю, 27 грудня 2019 р.

Гарна, мов казка, зима в роботах канадського художника Douglas R Laird






Звісно, канадська зима відрізняється від української. Хоча це не так важливо для митців, бо, скажімо, відомий канадський художник Douglas R Laird на своїх картинах малює не білосніжні краєвиди, а саме зимову казку. І тут головне, усе ж, не велика кількість снігу й льоду, а передчуття свята, яке осяює звичайні, здавалося б, побутові сценки, сповнюючи їх особливим світлом і сенсом.




Відразу видно, що художник щиро любить і свята, і зиму, й світ дитинства й добре відчуває та передає оте особливе очікування дива, яке буває наприкінці року. Я свого часу щиро здивувалась, коли дізналась, що канадські краєвиди, виписані з такою любов’ю, для Douglas R Laird не рідні.




Він народився в 1946 році в Единбурзі (Шотландія) і там же навчався малювати в Коледжі мистецтв, вступивши туди в 15 років. Однак на його творчу манеру вплинули й мандри Європою та північною Америкою.

 



 Він послуговується різними манерами зображального мистецтва – від традиційних, таких, які використовують під час створення листівок чи календарів, до доста сміливих експериментів. Та й теми робіт у нього досить різноманітні: він зображає й пейзажі, й жанрові сценки з міського чи сільського життя. і зворушливі картини дитинства, й натюрморти…
 


І тим очевидніше, що він обрав для поживання Канаду свідомо, бо полюбив цю країну й захоплюється нею. І що приділяє  стільки аги зимовим картинам не лише через популярність цієї теми, а й тому, що не втратив здатність захоплюватись буденністю і святами, які, на жаль, для кого втратили свою красу у побутових клопотах.




Серед іншого, роботи Douglas R Laird користуються популярністю ще й через оте передавання відчуття радості від кожної миті життя – от просто зараз, не очікуючи нового відліку часу, подарунків від Санта Клауса чи якихось інших причин. А ще, вони, його картини, просто гарні.



Приємного перегляду робіт Douglas R Laird і гарного дня, друзі!






Немає коментарів:

Дописати коментар