неділю, 15 грудня 2019 р.

Парад Санта Клаусів з усього світу в роботах американського митця Jim Shore




Серед питань пов’язаних із легендами про Санта Клауса (або ж про Святого Миколая) існує, принаймні, одне (а може, й куди більше) достойне уваги філософів, що б’ються на розгадкою, що було перше: курка чи яйце?


Так-от, це «святкове» питання: гаразд, Санта Клаус може з’являтися із подарунками в домівках усіх гарних хлопчиків і дівчат (а дехто вірить, що й дорослих). Але невже, якби можна було побачити його самого, а не перевдягнутих помічників-людей, він однаково виглядав би у Франції, Польщі. Кубі й Лапландії (країни взяті навмання, можна доставити будь-які, на ваш смак)? Зовсім-зовсім однаково вбраний та з однаковим обличчям?



Філософи й не беруться за це питання, передбачливі батьки тактовно переводять розмову на інше, коли чують його від спадкоємців. Або ж відповідають на власний розсуд.



В останньому випадку, якщо раптом дорослі вирішать, що в різних країнах між Сантами мають бути відмінності, їх, як ілюстрації до цієї точки зору, можуть зацікавити фігурки. Створені за ескізами американського митця – художника, скульптора, ювіляра і т.д. Jim Shore.



Ось він переконаний, що посох французького Санти має скидатися на Ейфелеву вежу, у Шотландії Святий Клаус грає на волинці, в Ірландії курить люльку й полюбляє зелений колір, у Польщі…






Та тут, друзі, легше залишити все на ваш розсуд, надавши вам змогу вгадати, звідки кожен із різдвяних чарівників у цій підбірці.



Фігурки за ескізами Jim Shore – санта клауси, янголи, різдвяні кролики та багато іншого – увійшли до культурного простору США. Та й за її межами добре відомі як вдалі подарунки. Можливо, через оригінальну фантазію митця й вміння передавати настрій дрібницями, можливо, через народні мотиви, які він вміло вводить в оформлення своїх робіт, а можливо, просто ці роботи й справді передають святковий настрій.



Приємного перегляду робіт Jim Shore та гарного настрою, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар