четвер, 12 грудня 2019 р.

Граціозні й прекрссні коти в роботах китайської художниці Gu Yingzhi




На стіні в службовому приміщенні одного з найвідоміших китайських політиків ХХ століття Deng Xiaоping (104-1997 рр.) прикрашала картина «П’ять котів із метеликами». Сентиментальною людиною він аж ніяк не був, навпаки, мав залізний характер. Однак коти в китайській культурі посідають особливе місце, зокрема є символом процвітання й достатку.


А авторку цієї роботи художниця Gu Yingzhi (рік народження 1945) прихильники її таланту називають «королевою кішок». Вона рано розпочала мистецьку кар’єру, присвятивши себе спершу мистецтву каліграфії, а також – копіюванню робіт старовинних майстрів.



Однак після завершення Інституту дизайну та мистецтва (Тяньцзінь), де вона займалася малюванням у західному стилі, майстриня сформувала власний творчий метод.


А також остаточно визначилася з темою: серед її творів – більше тисячі зображень котів. Співвітчизники Gu Yingzhi відзначають, що її малюнки поєднують у собі мистецтво живопису й каліграфії. А коти на них зображення мислителями у спогляданні або ж вправними мисливцями, хай навіть на метеликів чи котів. 



Тож її роботи високо цінують у рідній країні, а також привертають увагу любителів живопису (і котів) поза її межами.


Приємного перегляду робіт Gu Yingzhi та гарного дня, друзі!





Немає коментарів:

Дописати коментар