неділю, 2 лютого 2020 р.

Мініатюрні аплікації з папороті від американської мисткині Helen Ahpornsiri




Квіт папороті, що вказує, де заховані скарби чи, за іншою версією, дарує щастя, – то, на жаль, легенда. Папороть не квітне. Однак, це не значить, що ця рослина не може приносити щастя чи, принаймні, радість. Радість від творчості.


От, скажімо, сучасна британська художниця-ілюстраторка Helen Ahpornsiri виготовляє неймовірні роботи зі спресованого листя й сусального золота. А за їхню основу бере саме листя й стебла папороті, порізані на дрібні шматочки.


Насправді, це – дуже клопітка й тривала робота, хоча, звісно, цікава й творча. Та перш ніж з’явиться новий мініатюрний малюнок, мисткиня має зібрати рослинний матеріал, обравши стебла й листя потрібної текстури, висушити його під пресом. А потім – пофарбувати в потрібні кольори, розрізати на дрібні шматочки, підготувати ескіз, мов мозаїку, викласти малюнок, наклеїти його, додати сусальне золото.


І все це – аби глядачі змогли насолодитися мініатюрними зображеннями птахів, морських коників, тварин, зокрема динозаврів, комах тощо. До речі, незвичайна творча методика Helen Ahpornsiri виросла з одного замовлення: художниця мала зобразити довгоносика, який ніби складався з частинок листя.


У результаті мисткиня вирішила спробувати, а чи пощастить викласти таку фігурку зі справжнього листя? Поступово вона збагнула, що найбільше за текстурою й міцністю для її роботи підходить саме листя папороті. Тож тепер це – її улюблений матеріал.

Приємного перегляду робіт Helen Ahpornsiri та гарного дня, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар