суботу, 22 лютого 2020 р.

Філософія добра й світла у прекрасних іспанських статуетках Lladro




Історія про те, як статуетки іспанського бренда Lladro завоювали популярність серед сучасних колекціонерів у всьому світі, нагадує казку. Із тих, де головні герої усього досягають завдяки своїм старанням і таланту. Та це й чудово, що і в житті інколи трапляються такі випадки.

До речі, самому бренду не так уже й багато років – 65, однак за цей час статуетки стали однією з прикмет культурного життя Іспанії. А почалося все у 1950-х рр. у Валенції.


Тоді там на керамічній фабриці працювало три брати на прізвище Lladro. Вони багато зусиль докладали для розвитку своїх умінь і втіленню у керамічні статуетки власної філософії – «кола життя».

Взявши за основу стилістику фарфорових статуеток 17 століття, вони намагалися втілити у статуетки й скульптурні композиції такі поняття, як радість, дружба, турбота, любов.


І це – на фоні післявоєнних років, коли Іспанія поверталася до мирного життя й потребувала саме такої світлої філософії. А ще, завдяки вдалому експериментуванню із технологією, вони змогли знизити кількість «запечень» порцеляни з трьох до одного, надавши статуеткам особливої прозорості й невагомості, ніжності кольорів.

Наприкінці 50-х відбулося перше відкриття фірмової крамниці в рідній Валенсії, а за десятиліття – вихід на ринки Канади й США. Та для самих братів Lladro їхня робота була більшою ніж просто розкручування бренду. У 1962 році вони відкрили Школу професійної майстерності.

А в 1967 році започаткували проєкт – Місто Порцеляни, де на великій території були не лише заводи й адміністративні будівлі, але й будинки співробітників, спортивні майданчики і навіть власна художня школа, яка забезпечувала фабрику багатьма талановитими художниками.


До речі, станом на 2000 рік «Товариство колекціонерів» об’єднує біль ніж 100 000 поціновувачів творчості цього мистецького бренду з різних куточків світу. Сподіваюся, друзі. що й вам статуетки Lladro припадуть до душі. Гарного дня!




Немає коментарів:

Дописати коментар