понеділок, 3 лютого 2020 р.

Гіперреалізм дерев'яних скульптур: буденні історії від італійського майстра Peter Demetz



Колір – один із найважливіших складників нашого сприйняття творів мистецтва. Та інколи він буває зайвим. Скажімо, коли мова йде про класичну техніку скульптури й на перший план має вийти динаміка ліній, співвідношення й композиція.


А класична скульптура – то не завжди каміння, скажімо, дерев’яні роботи сучасного італійського митця Peter Demetz відносять до гіперреалізму. І саме теплі природні кольори, не розбавлені фарбою, надають створеним ним фігурам особливої виразності.


Отримавши в 1993 році диплом магістра скульптури, митець швидко здобув популярність. Його роботи часто виставляються в індивідуальних і групових експозиціях і незмінно привертають увагу.


Хоча із поняттям «скульптура» часто пов’язують ідею ідеальної краси, та Peter Demetz робить ставку на інше. У нього фігури живі – із недоліками й привабливими рисами звичайних людей. Такі жіночі,чоловічі й жіночі постаті можна побачити на вулицях міста. У позах немає нічого героїчного чи пафосного. Вони теж дуже буденні й природні.


При цьому автор вміє поставити поруч дві скульптури так, що за цією композицією вгадується ціла історія. Можливо, не сповнена приголомшливих подій. Але важлива для її учасників. А ще, оскільки фігури невеликого розміру, митець вдало доповнює композиції рамками, розбиваючи простір на шматки, увиразнюючи сцени й дозволяючи глянути на них під іншим кутом зору.


Сподіваюся, друзі, що вам сподобалися роботи Peter Demetz. Приємного дня!





Немає коментарів:

Дописати коментар