вівторок, 8 серпня 2017 р.

Рin up для усієї родини: малюнки з американських журналів 50-60-х рр. ХХ століття




Нещодавно я із певним здивуванням з’ясувала, що серед поціновувачів графіки та ілюстрації, які ніби й непогано розбираються в питанні, чимало тих, хто щиро переконаний: усе, що пов’язане із , має маркуватись +18. Ну, гаразд. У деяких випадках +16. І то виключно через акселерацію молодшого покоління.

Проблему акселерації, кою лякали ще покоління наших батьків. я залишила у спокої, а зосередилась виключно на віковому маркуванні. З’ясувалось, що pin up на думку цих знавців – це малюнки із, хм, не дуже вбраними симпатичними дівчатами. Інколи зовсім-зовсім «не дуже». На моє уточнення: як зараз на вулицях і хай там пляжах, через спеку? – отримала відповідь: ще гірше! Ну чи ще краще, це з якої точки зору поглянути…

Те, що можна було чіпляти на стінку, видерши із журналу у суто чоловічому робочому колективі. Ще до того, як з’явилися відповідні журнали.

Ну, янголи з нею, зі спекою. Хоча, певно, саме вона сприяє тому, що розумні люди не зазирнули до пошукової системи в інтернеті. І не дізналися, що напівоголені білявки з фігурами голлівудських акторок, звісно, важлива частина цього напрямку мистецтва. Але точно – не вичерпна.

Малюнки pin up, справді виривали з журналу та вішали на стінах (до речі, репродукціями відомих картин та просто симпатичних пейзажів і натюрмортів прикрашали стіни і в нашій країні кілька десятиліть назад). У 50-60-і рр. в США це відкрито робили і домогосподарки, і поважні батьки сімейства. 

Бо серед ілюстрацій, призначених саме для такого прикрашання, було чимало побутових сценок із дітьми-янголятами чи чарівними бешкетниками і тваринами – те, що треба, аби увімкнути міміметр. Тобто, викликати розчулену посмішку навіть після дня роботи в офісі чи спекотної вахти у плити. Так, геть усі наведені у цьому пості малюнки - "цілком законні"представники pin up.
 
Ілюстратори журналів того часу робили ставку і на почуття гумору читачів.

До речі, ви ще не бачили, як у ті роки ілюструвались пригодницькі журнали! Хоча про це, певно, іншим разом коли психіка трохи відпочине від виснажливої спеки за вікном та у помекшаннях. 

І так, на те, що симпатичні дівчата с довгими ногами подобаються як не всім, то багатьом. Не сперечаюся, але навряд чи варто цікаве явище зводити лише до одного його різновиду. 

Тож гарного перегляду та чудового настою, друзі!


Немає коментарів:

Дописати коментар