середу, 2 серпня 2017 р.

Правдешні воїни Світла у стилі аніме від художнка @msc_nm




Мені самій здається, що сьогоднішній пост трохи вибивається із завдання цього блога: дарувати мить радості зранку, коли від того, як день розпочнеш може залежати не лише те, як його закінчиш, але й те, яким буде завтра.

Саме тому роботи деяких справді талановитих митців не потрапляють сюди, скажімо, із формулюванням: «надто похмуро для вранішньої кави», попри те, що вони мені справді подобаються.

А от сьогоднішні роботи змусили мене добряче повагатися не через похмурість, хоча на них – війна, а через, скажімо, неоднозначність.

Погодьтеся, це – чудово, коли молодий японський художник (відомий у твіттері як @msc_nm) цікавиться новітньою історією та сьогоденням України. Чудово, що він намагається передати свої емоції за допомогою олівців і фарб. Зовсім непогано, що в нього – чимало пихильників.

І насторожує мене не стиль аніме: ну, не моє це, але ладна визнати, що серед кпи мотлоху в цьому стилі створені нечисленні шедеври, як і скрізь. Але обирати традиційні форми національного мистецтва, аби відтворити, хай і з великою долею умовності, сьогодення іншої країни – право митця. 

Ну, зображає він українських воїнів та волонтерів у стилі героїв аніме та збирає лайки від прихильників – так це ж чуло? Особливо, якщо врахувати, що, за допомогою стилістики аніме, він усіляко наголошує, що герої цієї серії робіт – усі позитивні. Вони – воїни Cвітла.

І добре, що він (чи таки вона?) розбирається в тому, що малює. Принаймні, шеврони СБУ, батальйонів «Азов» і «Донбас» відтворені вірно.

І ось тут врешті я дійшла до того, що мені муляє: замість змучених, але справжніх людських облич ми – облич героїв, яких не щадить війна, ми бачимо красенів і красунь із порцеляновою зовнішністю, на обличчях яких автор відтворив старанно емоції, зазвичай е властиві героям коміксів. А от людям – цілком.

Є два пояснення: в Японії зараз серед молоді популярна тема України. Нашим воїнам співпереживають, за нас, українців, хвилюються. Автор щиро створив своїх героїв мужніми і красивими, так, щоб відразу було ясно: герої.

Друга версія: в Японії популярна тема України. В деяких колах модно колекціонувати одяг, взуття, шеврони, стяг й макети зброї української армії. Автор відчув, де можна отримати вигідне «соцзамовлення» і скористався цим шансом, аби отримати бонуси у вигляді лайків.

Яка з цих версій правда –вирішувати вам. Хіба що згадках про зацікавленість японців нашою армією справжня грі душу. А вже що це: мода чи щирі співчуття, вирішувати вам.

Гарного дня, друзі! Добре, коли про тебе із захопленням згадують ті, про кого ти не нехаєш. Особливо, коли те захоплення – виправдане.



Немає коментарів:

Дописати коментар