понеділок, 28 серпня 2017 р.

АNNA + ELENA = BALBUSSO: міф про близнюків - одна творчість на двох




Сюжет про близнюків – аж ніяк не новий у літературу та й загалом у мистецтві. Ця міфологема обігрувалась безліч разів у ключі один-одна добра – другий-друга – не дуже. Ну й інших, менш тривіальних варіантів вистачає. 

А якщо вже стає відомо, що одна із близнючок отримала чергову нагороду на престижному образотворчому конкурсі, то деяких «акул пера» (хоча за що отак-от безневинних хоч і хижих створінь? Їм же етику та інші основи професійної діяльності у вишах не викладають на відміну від професіоналів деяких) просто тягне… ні, не взяти інтерв’ю у переможниці. А спробувати поцікавитись у її сестри: а які у вас відчуття, радієте за половинку? А ваші досягнення теж нічого собі?
 
Здається, колись, на початку кар’єри АNNA та ELENA BALBUSSO з Італії мали відповідати на такі велимудрі запитання. Які, щоправда. трансформувались у трохи інші: як то воно, малювати у співавторстві із рідною сестрою-близнюком?

На останнє питання завжди лунає одностайна відповідь: чудово! (Щоправда не зрозуміло, на яку іншу репліку розраховують запитальники?). Але тут можна було б і не запитувати. АNNA + ELENA = BALBUSSO – цей підпис прикрашає чимало робіт-переможниць різноманітних творчих конкурсів.


Сестрин дует вже має 16 престижних міжнародних нагород. Їхні роботи монжа знайти на виставках і в галереях не лише Італії, але й усієї Європи. А в 2015 році Музей Нормана Роквелла, що знаходиться у Стокбриджі, Массачусетс, США звернув увагу на їхні ілюстрації. Для тих, хто «в темі» – це вже знак якості. Роботи близнюків потрапили до списку «Кращі за десятиріччя».


Мене ж у їхній творчості притягає, насамперед, незвичайне трактування усім відомих сюжетів літератури .Під їхніми пензлями популярні книги раптово відкриваються із несподіваного боку, змушуючи замислитись над відвічним питанням, винесеним зі шкільних уроків літератури: так що ж хотів(ла) сказати автор(ка) своїм твором? Може, варто перечитати, щоб знайти який новий шар, який не відбили у літературознавчих статтях прискіпливі дослідники?

Приємного милування роботами художниць та гарного дня, друзі!


Немає коментарів:

Дописати коментар