вівторок, 7 листопада 2017 р.

Дуже оригінальний ляльковий світ від американської майстрині Caroline McFarlane-Watts




Цікаво, які асоціації викликає у вас словосполучення «мініатюрні ляльки»? Я тут нещодавно піймала себе на нещадній стереотипізації. Щось маленьке  - то зрозуміло, але якщо і не з відтінком рожевого, то розраховане на захоплене: яка мила лялечка!

Відразу попереджаю: нічого поганого з моєї, певно, не надто вишуканої, точки зору, в милих лялечках немає. Як і не в дуже милий, швидше капосних, але ж яких симпатичних!

Це мені трапилися на очі герої проекту Tall Tales Productions американської майстрині, скульпторки, художниці й письменники Caroline McFarlane-Watts. Із таким же правом можна сказати, що вона – представниця Англії чи, певно, в цьому випадку більш достовірніше і чемніше було б згадати Сполучене Королівство. 

Народиалсь у крихітному селищі в Оксфордширі, неподалік від Темзи, у сім’ї крім неї було ще п’ятеро братів і сестер. Хтозна, як інші представники родини, а Кароліна з дитинства захоплювалась  казками. І навіть вигадувала казкові історії сама, бо на уяву ніколи не скаржилась.

І вже тоді добре розуміла, що у фольклори Британських островів є місце не лише добрим феям. І, якщо такі й трапляються, то про капості фетрі чи хитрих селян й ремісників, здатних тих фетрі обдурити, читати куди цікавіше.

Зараз майстриня мешкає в Лос-Анжелісі. Вона створює як реалістичні мініатюри, так і оригінальних (у всіх сенсах цього слова) казкових персонажів із полімерної глини, дроту й пап’є-маше.

Усі роботи виконані в одному екземплярі, власноруч, з великою увагою до деталей. Тож потребують чимало часу на створення.






І, звісно, мають чимало шанувальників: героїв її казкового проекту купують у більш ніж 65 країнах світу. Вони – серед експонатів престижних виставок та у приватних колекціях. У Канаді й США майстриня регулярно влаштовує майстер-класи для тих, хто прагне втілити у життя казку власними руками.

Ближче з її творчістю можна познайомитись на сторінці Caroline McFarlane-Watts: https://carolinemcfarlane-watts.blogspot.com/
 Приємного перегляду її робіт і гарного дня, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар