понеділок, 13 листопада 2017 р.

Буденність і велич космосу в малюнках Muhammed Salah





Не обов’язково мати професійні знання з астрономії, аби знати, що Космос – то неймовірне диво. І, як і майже будь-яке диво, він – неймовірно гарний.

Варто лише задерти голову до осіннього нічного неба… й увімкнути уяву, аби згадати отой насичено-осінній нічний відтінок та холодний відблиск зірок, які обов’язково є десь там, угорі, за хмарами.

А можна й не послуговуватись уявою, а відшукати фотографії чи то нічного неба, чи Усесвіта. Або – малюнки художників. Як ті, що виповнені ледь не з фотографічною точністю, так і сповнені фантазією настільки, що стає зрозуміло: художник чи художниця теж заворожені безкрайньою височиною.

От, скажімо, серед багатогранної тематики творчості художника-ілюстратора та карикатуриста з Каїра (Єгипет) Muhammed Salah чимало місця відведено космосу. Хоча не так легко впізнати на його малюнках якийсь інопланетний «пейзаж». Ще менше ці малюнки підходять для ілюстрацій фантастичних комсоопер.


Можливо, тому, що митець переконаний: космос – поруч, він – частка кожного з нас. Чи ми –частки його. Це  як подивитись?

А для реалізації цієї творчої концепції вдається до ординального прийому: зображає простий силует якоїсь побутової ситуації: мами з дитиною, закоханих, балерин чи тварин. І… впускає у свої малюнки численні відтінки всесвіту. Бо, якщо пригледітись, видно. що палітра кожного малюнка ледь відрізняється. Саме настільки, аби якнайкраще підходити для цього сюжету.


Декотрі малюнки захоплюють, декотрі – пробуджують тривогу, але всі заворожують лаконічністю форми, професійним ритмом ліній і, звісно, красою космосу, який раптово опиняється за півкроку і пів подиху біля нас.


Приємного милування роботами Muhammed Salah та гарного вам дня, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар