неділю, 25 листопада 2018 р.

Джинсові міста та портрети від британського майстра Ian Berry




У багатьох творчих людей є власна історія про початок їхнього творчого шляху. Звісно, ці історії цілком реальні, але якщо митець охоче відповідає на питання шанувальників і час від часу повторює факти, то поступово розповіді набувають певного флеру легенд. Бо так – цікавіше, а гарна історія варта того, щоб стати ще цікавішою.


Так,скажімо, британський художник по текстилю Ian Berry на питання про остаточний поштовх для початку творчого шляху любить розповідати про візит додому. Тобто про те. як він приїхав до будинку батьків, піднявся до кімнати, де пройшло його дитинство й побачив, що мати приготувала речі, якими він уже давно не користується, для благодійного ярмарку.


Серед старої одежі митець побачив свої улюблені джини, сильно зношені, але такі, що викликають безліч спогадів самим своїм виглядом. Певно, у багатьох із нас є така річ, яку варто було б відправити на ганчірки чи на смітник, але…


Аби забрати річ, яка мала б слугувати гарній справі і яку навряд чи одягнеш, потрібно мати вагомий привід. І він знайшовся: Ian Berry вирішив спробувати зробити із джинсів щось справді гарне. У результаті явилась його перша джинсова картина.


Насправді, ця історія цілком правдива. Хіба що варто врахувати, що на той час, та й зараз він цікавиться не лише джинсами, але й історією текстилю загалом. І що, розпочавши творчу кар’єру саме як «джинсовий художник», він деякий час продовжував працювати арт-директором у Великобританії та в Сіднеї.


А потім, відкриваю все нові можливості у створенні портретів, жанрових сценок й урбаністичних пейзажів із джинсової тканини усіх можливих відтінків із мінімальним вкрапленням інших тканин, митець вирішив цілком присвятити себе творчості.


І, схоже, зробив правильний вибір: його роботи представлені в приватних і солідних державних колекціях в Європії, Азії. Америки й Австралії. Ian Berry часто виступає на телебаченні, проводить майстер-класи. Його сторінка: http://denimu.com користується неабиякою популярністю серед шанувальників його творчості.


Не дивно, що дирекція Музею James Dean, що знаходиться в місті Fairmount, звернулась до нього із пропозицією про співпрацю.

Сподіваюся, друзі, що й вас зацікавлять ці незвичайні роботи. Приємного дня!




Немає коментарів:

Дописати коментар