понеділок, 12 листопада 2018 р.

Скляні медузи від американського митця Richard Satava: таємниці й небезпеки моря, застиглі у склі





Можна довго дискутувати щодо того, чи можливо аби рукотворне  мистецтво у якихось проявах було кращим за життя, чи природа – то найкращий митець. А можна просто погодитись із немудрою істиною, що на деякі витвори, навіть дуже гарні, природи краще розглядати на екранах комп’ютерів чи якихось гаджетів.


І саме до таких створінь належить медуз Chrysaora fuscescens (морська кропива, як її називають у побуті). «Зустріч» із нею в морі найчастіше має для купальників фатальні наслідки. Ці створіння постійно згадуються у збірках топів «тварин-убивць», хоча звинувачувати медузу в кровожерності – небагато сенсу.


А ще, вони неймовірно гарні,почасти через велику кількість прозорих тонких моцаків, які під час плавання сплітаються в складні візерунки.

Звісно, «гарні» – поняття суб’єктивне. Але американський склодув Richard Satava, схоже, скеред їх палких шанувальників. Хоча, можливо, у створенні скляних медуз він бачить певний виклик своїй професійній майстерності. А сам належить до тих людей, які полюбляють постійно вдосконалюватись.

Бо стати склодувом він вирішив ще зі школи, а у 1977 році, уже власником особистої студії, він вирішив спробувати створити особливі «3д-моделі» медуз, що застигли у вічному плаванні в спеціальних напівкруглих «вазах».

Для розробки і вдосконалення авторської техніки Richard Satava витратив п’ять років. І на думку шанувальників його творчості, результат виправдав такі зусилля.

До речі, наступного, 2019 року, буде вже півстоліття з того дня, коли він вперше розпочав займатися склодувством. І зараз продовжує радувати свої прихильників дивовижними роботами, от тільки йому вже в цьому допомагають його сини та працівники. А сам майстер продовжує творчі пошуки в кожній черговій роботі.


Приємного перегляду робіт Richard Satava та гарного дня, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар