понеділок, 5 листопада 2018 р.

Скульптури книг, що "розповідають" історії: незвичайна творчість італійського майстра Nino-Orlandi





Якщо я скажу, що мне зачарували книги італійського майстра, виготовлені з дерева, то така репліка потребуватиме уточнення. Бо цілком справедливо може: а інші майстри з чого книги виготовляють? Тобто, папір із чого як не дерева?



Тут не можу не погодитись, але зараз йдеться не про походження паперу, а саме про дерево, з кого сучасний італійський майстер Nino-Orlandi вирізає книги. Так, як інші вирізають ляльки чи скульптури.

Чи можна читати ці книги? Ні, в них не маж жодного рядка тексту. Хіба що подекуди заголовки. Яка ж із них користь? Як не дивно, приблизно така ж, як і від «звичайних» книг. Якщо, звісно, виходити з тези,що витвори мистецтва, до яких, без сумніву, належать і «звичайні» книги, мають бути обов’язково корисними.


Ці книги призначені для того, аби милуватися ними, відчувати певні, часто доста сильні, емоції від кожної роботи скульптора. І, звісно, спробувати стати «співтворцем» – розгледівши у них історію, яку треба розповісти собі та тим, хто поруч.

Важливо у творчості Nino-Orlandi не лише те, що він обрав для роботи незвичайний підхід для розкриття теми книг як усесвітів. Справа в тому, що він, митець-аматор, із 18 років він мав працювати, хоч із юності мріяв присвятити себе творчості. Лише час від часу щастило увірвати трохи часу від відпочинку на малювання. Тоді як інше хобі – різьблення з дерева – довелося відкласти до «кращих часів».


«Кращі часи» настали в 2000 році, коли у віці 54 років він вирішив, що має право присвятити себе мистецтву. Тож тепер він працює у власний майстерні, відчуваючи себе щасливим щоразу, як із-під його різця з’являються нові книги.

Так само високо оцінюють творчість Nino-Orlandi численні шанувальники з сього світу. Сподіваюся, друзі, і вам його роботи сподобаються й викличуть бажання знати хоч трохи часу на приємні і творчі  заняття! Гарного дня!




Немає коментарів:

Дописати коментар