вівторок, 13 листопада 2018 р.

Квіти, вишиті на залізі: незвичайна творчість литовської майстрині Severija Incirauskaite-Kriauneviciene




Якщо є бажання, можна довго перераховувати матеріали, які, на думку митців із різних країн, варто прикрасити вишиванням. Але навряд чи у цьому переліку фігуруватиме… залізо.


Але майстриня з Вільнюсу Severija Incirauskaite-Kriauneviciene одного разу вирішила спробувати: а що буде, якщо прикрасити вишивкою, так. саме з кольорових ниток, навіть не листи чи смуги заліза, а предмети побуту з цього матеріалу?


Сама вона запевняє, що на цю ідею її наштовхнули спогади про те, що раніше металевий посуд – ті ж чайники чи каструлі – часто прикрашали стилізованим зображенням квітів. І першим експеримент вона провела, попросивши в батька стару каструлю й прикрасивши її квітковим візерунком.


Як зізнається сама майстриня, спершу було нелегко: доводилося створювати авторську техніку, відпрацьовувати всі нюанси, розробити власні «фішки», як-то «зайві» дірочки у вишивці, які доводять, що зображення не просто наклеєне на поверхню певного предмета.

Тут їй допомогла підтримка родини, а ще те, що у домі завжди панувала творча авто сфера: батько мисткині – художник по металу. а мати – каліграф.

За її ж словами, на одну роботу – від розробки візерунків до завершення «вишивання» – вона витрачає близько тижня. Хоча творчий задум може «визрівати» довго. А черговий проект мати доста серйозну підставу.

Так. у 2008 році вона вишила низку дверцят автомобілів: того року катастрофічно зросла кількість ДТП у Литві, а на узбіччі з’явилися вінки із пластиковими квітами, як вшанування пам’яті й засторога для водіїв і пішоходів. Тож таким чином майстриня вирішила привернути увагу суспільства до цієї проблеми.


Є у Severija Incirauskaite-Kriauneviciene і «цікавинки», скажімо, яєчня вишита на сковорідці. І цілком функціональні речі, як металевий торшер, прикрашений соняхом, чи гіпсокартонна стіна, на якій «розквітнув» візерунок. Та всі її роботи, без винятку, мають чимало шанувальників на просторах інтернету й успішно виставляються в галереях Бельгії, Італії, Франції, Україні та інших країнах.


Сподіваюся, друзі, що й вам роботи Severija Incirauskaite-Kriauneviciene припадуть до вподоби та піднімуть настрій.



Немає коментарів:

Дописати коментар