пʼятницю, 23 листопада 2018 р.

Стімпанківські "часові" скультури від американської скульпторки Sue Beatrice




Кожен митець обирає свій унікальний шлях до дива й творення власних світів. Так, для стімпанк-скульпторки з Нью-Джерсі Sue Beatrice її творче становлення почалося із солідної технічної освіти, щирого переконання, що на погоні проблеми екології потребую особливої прискіпливої уваги кожного з нас. А також – із любові до казок, часу, антикваріату й впевненості, що одне із завдань мистецтва – привносити диво у повсякденність.

І якщо ви вважаєте, що я насмикала випадкові факти з її біографії чи що при створенні мініатюрних залізних скульптур у дусі стім-панку можна обійтися без якоїсь із перерахованих складових, то, може, й маєте рацію. Але не в цьому випадку.

Бо Sue Beatrice здобула вищу освіту в Академії образотворчих мистецтв у Пенсільванії, а потім працювала у монетному дворі Франкліна. До речі, саме цій роботі вона завдячує вмінням створювати мистецькі мініатюрні рельєфи та фігури.

Те, що її матеріалом для її скульптур слугують деталі старовинних годинників, які зупинилися, «проживши» довгий вік і сумлінно відрахувавши  роки й десятиліття, теж не випадковість. Це – від любові до старовинних речей, захоплення таємницями часу. 

А ще – від прагнення не лише перетворити сміття на арт-об’єкт, здатний викликати позитивні почуття й емоції у глядачів. Це – ще й прохання до людей замислитись над екологічними проблемами, зокрема над можливостями, які відкриває перед людством правильне розпорядження вторинною сировиною.

Саме тому більшість її робіт – це кумедні, зворушливі й дуже «живі», наскільки це можливо при стилізації під стім-панк, зображення тварин. А ще – міфічні істоти.

Останні – теж не випадковість, бо скульпторка подобається ідея привнесення казки у повсякденність. Вона – серед учасників і постійних переможців конкурсів на фігури з піску, змагань із художнього різьблення по тиквам тощо. Тобто її вабить сама думка, що дива – поруч, варто лише простягти руку й докласти трохи зусиль, аби незвичайну красу побачили інші.

І знаєте, на мою думку, Sue Beatrice це вдається. Бо навіть якщо розглянути її твори ось так детально й спробувати збагнути якими ідеями вона керувалась під час створення чергової мініатюри, все одно залишається відчуття казки.

Тож приємного перегляду робіт мисткині,чудових емоцій і гарного дня, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар