суботу, 16 лютого 2019 р.

Добрі й зворушливі історії про тварин в ілюстраціях чеського художника Mirko Hanak





Ілюстрації деяких художників цінуєш не так за зміст (хоча за нього теж) чи манеру виконання (хоч і з цим туту все чудово), як за саму атмосферу – сонячну, світлу й дуже справжню. Коли дивишся на малюнок і виникає думка про те, що, аби здібності до малювання, обрала б схожі сюжети, а можливо, й схожу мане виконання.


Хоча це,певно, оманливе явище. Аби малювати так, як чеський ілюстратор і графік ХХ століття Mirko Hanak потрібен не лише талант, а довгі роки практики, а ще, як принципи життя, – вміння не падати духом й милосердя до ближнього.

Митець народився в 1921 році, тож його юність і молодість припала на часи ІІ світової війни й повоєнного лихоліття. Але, дивлячись на його добрі роботи, на те, з якою любов’ю він ставиться до зображених на них тварин і птахів, розумієш, що є люди, доброта яких не зумовлена зовнішніми подіями життя. Вона, та доброта, просто є й тому світ довкола стає кращим.


Кожна його робота, попри простий сюжет – птахи летять у справах, білка красується на гілці, коза їсть квіти, – насправді намальована так індивідуально й з такою увагою до деталей та добором кольорів, що так і проситься, аби за нею вигадали невеличку розповідь.


До речі, його роботи часто й справді ставали ілюстраціями до дитячих книжок про тварин. І цінувалися саме за атмосферність і наявність власного стилю. Світ герої Mirko Hanak сповнений спокоєм і видається позачасовим, можливо, ще й тому, що він вдається до стилістичних особливостей китайського та японського традиційного живопису тушшю.

Однак, за східною традицією такі зображення тварин виступають символом певних людських рис. А у Mirko Hanak вони дуже індивідуалізовані та справжні.

На жаль, митця не стало 1971 році через тяжку хворобу, однак, серед іншого, він встиг намалювати близько 800 ілюстрацій до американського мультфільму «Павутина Шарлоти» (за книгою Едвіна Брукса Вайта), сам мультфільм побачив світ у 1973 році.

А ще, і зараз продовжують виходити книги з ілюстраціями цього чудового художника. Сподіваюся, друзі. що й вам припадуть до вподоби його малюнки. Гарного дня!



Немає коментарів:

Дописати коментар