четвер, 7 лютого 2019 р.

Неймовірні коти і дуже симпатичні песики від бельгійської художниці Henriette Ronner-Knip





Інтелектуальний снобізм – зло. Як, врешті, і будь-який інший. Але чому б інколи на запитання оточуючих: «Що, знову на малюночки з котиками в інтернеті милуєшся?» – не відповісти: «Споглядаю творчість відомої анімалістки ХІХ століття – художниці з Бельгії Henriette Ronner-Knip.


І, до речі. почуваю себе в гарній компанії: у ХІХ столітті було немало освічених людей, які не соромилися зізнатися. Що їм подобаються картини з котами чи собаками. І навіть із кошенятами і цуценятами.

Принаймні, свого часу творчість Henriette Ronner-Knip користувалась неабиякою популярністю серед мешканців її рідної країни, та й не тільки, врешті.


А ще, мені подобаються не лише її картини, але й історія життя самої художниці. Хоча б тому, що вона походила з творчої династії: її батько Йозеф Авгут Кніл із дитинства заохочував до малювання і її, і її молодшу сестру та  сам вчив їх малювати. А мати – французька художниця Полін Ріфель де Курсель привертала увагу публіки своїми мальовничими зображеннями птахів. 

На жаль, коли Henriette Ronner-Knip була ще зовсім молодою, її батько втратив зір. Тож довелося їй займатися малюванням на професійній основі, аби утримувати родину.


І так. вибирати теми картин так, аби подобатись публіці. На щастя, їй самій подобалися коти і песики, тому картини виходили такими мальовничими,правдивими й гарними. А по її мистецькій рівень свідчить те. що вона стала першою жінкою-художницею, яку пийняли до престижного мистецького угрупування «Arti et Amicitiae».

І їй не довелося обирати між кар’єрою і родинним щастям: чоловік, сам художник за професією, підтримував її, а потім, змушений завершити власну кар’єру через слабке здоров’я, перетворився на її агента.


Подружжя жило у просторому будинку з великим садом, де було багато «моделей» художниці – котів, собак, птахів, зокрема папуг. А троє її дітей не лише із теплом згадували про домівку, але й стали, коли виросли, художниками.


Приємного перегляду робіт Henriette Ronner-Knip та чудового настрою на весь день!



Немає коментарів:

Дописати коментар