суботу, 25 лютого 2017 р.

Те, чого Керролл не знав по свою Алісу. Африканські ілюстрації Erin Taylor про дівчинку-мрійницю, білого кролика та божевільне чаювання



Доброго недільного ранку, друзі, та гарного вам дня!

Як щодо кількох ілюстрацій до вранішньої кави чи чаю?

Так, я пам’ятаю про свою обіцянку не зловживати вашою терплячістю і не постити аж надто часто ілюстрації до «Аліси в Дивокраї». Але раз на місяць, то не так уже й часто. А ще, на виправдання, можу послатися на те, що пережила легкий культурний шок. Хоча мені самовпевнено й видавалося, що я не новак у всесвіті ілюстрацій цього, перепрошую за пафос, культового твору. Не даремно ж серед художників, що спеціалізуються на ілюстрації дитячих книжок, існує байка про «чари алісо-дивокрайні». 

Не всі, звісно, далеко не всі, але досить багато ілюстраторів відчувають одного дня потребу проілюструвати один, найбільш дивний чи приємний для них, епізод з «Аліси». Якщо вчасно не вжити заходів, тобто не почати швиденько малювати щось героїко-фентезійне, карикатурне чи, у тяжких випадках, котиків, то не встигнеш похопитися, як низка малюнків вигулькне в інтернеті у підбірці на кшталт «100 художників з усього світу, які проілюстрували «Алісу»». 

Але якщо перевірений засіб «перемикання» не допоміг, то залишається хоча б спробувати розповісти усім відому історію по-своєму. Тож головні герої Керролла бувають дуже різними. Настільки, що не у всіх дівчинках, кроликах і котах признав би свої дітища сам пан Льюїс.

Але ідея зробити вікторіанську дівчинку темношкірою дівчиною з Африки, а дію казки перенести в Африку, виникла досить пізно, лише у 2009 році. Саме тоді світ побачила книжка «Аліса в країні див у Африці». Варто віддати належне американській ілюстраторці Ерін Тейлор (Erin Taylor), уся книга витримана в єдиному, хтозна, чи стовідсотково автентичному, але дуже пізнаваному африканському стилі.

Я не впевнена, що ці ілюстрації і саме ця Аліса коли-небудь будуть серед моїх улюбленців. Хоча намет зі стягом Великої Британії замість звичної хатинки Кролика, Божевільне чаювання, а головне, ця варіація афро-чеширського кота, без сумніву, варті уваги.

Приємного перегляду ілюстрацій!




Немає коментарів:

Дописати коментар