понеділок, 20 лютого 2017 р.

Щастя і сум дитинства в ілюстраціях Nakajima Kiyoshi




Біографія японського ілюстратора Nakajima Kiyoshi нагадує захопливий роман. Із тих, які цікаво читати, уважно стежачи за перипетіями життя головного героя та щиро співчуваючи бідоласі: а чи не багато на одного навалилося? Почати із того, що народився він у 1043 році в Китаї, а повернувся до Японії вже після завершення ІІ світової війни, в Саге(Кюсю).

Знавцям історії досить цього речення, аби збагнути, що перші роки життя не були  легкими. Потім у нього тяжко захворіла мати, яку він дуже любив… На його «дорослих» картинах часто можна побачити граційних, дуже гарних, але сумних красунь – такою, певно, він запам’ятав найдорожчу для себе людину.

Але справжню відомість йому принесли ілюстрації для дитячих книжок. І не диво: далеко не всі дорослі зберігають здатність бачити світ очима дитини. А без цього не можливі такі зворушливі та світлі ілюстрації, безпомилкове відтворення того свіжості сприйняття, коли кожен день видається довгим, як саме дитинство, улюблена іграшка – найкращою у сіті, сум та образа – найгіркішою, а радість і дружба – найкращими у всесвіті.

Чудово, коли дитячі книжки ілюструє саме такий художник. Ще краще. коли читачі добре розуміють, що він хотів сказати та згадують своє дитинство, навіть якщо їх розділяють відстань і час.

Гарного настрою від перегляду цих малюнків, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар