четвер, 2 лютого 2017 р.

Країна котів "на пензлику" швейцарського художника Eugen Hartung



 Доброго ранку, друзі!




П’ятниця нічим не згірша за всі інші дні тижня. Чи її вина, що її завершення чи хоч вечора чекають із найбільшим нетерпінням? Навіть понеділку у цьому плані «дістається» менше. Певно, тому, що всі пам’ятають: ну, спекалися його, але попереду ще майже весь робочий тиждень.

Тож аби не ображати п’ятницю та набратися позитиву для плідного підбиття підсумків роботи, пропоную краплю позитиву. Так, коти-у-пятницю, але старовинні. Ну, майже старовинні. Хай буде просто вантажні листівки.

Справа в тому, що швейцарський художник Eugen Hartung (1897 - 1973) при всіх своїх інших численних позитивних рисах вдачі, ще й був людиною принциповою. І прагнув малювати лише те, що йому подобається. А подобалися йому коти. А ще – карикатури та побутові сценки. Тож і малював усе нові історії із власної Країни кішок, яка займала почесне місце у всесвіті його фантазії, із кінця 30-х до початку 70-х рр. минулого століття. 

Власники поліграфічноїа компанії «Альфред Майнцер» («Alfred Mainzer, Inc») із Нью-Йорк досить рано розгледіли потенційний скарб і запропонували художнику, аби він малював котів лише для них, а вони не будуть обмежувати його більш вузькими рамками замовлення. Варто сказати, що митці не помилилися: у середині минулого століття в багатьох європейських країнах ці «котячі» листівки користувалися шаленим попитом. 

Це зараз їх можна відшукати хіба що в затятих колекціонерів а тоді вони були в багатьох сімейних альбомах для листівок. Із тих, що гортали в родинному колі, часто – разом із дітьми, коли непогода не дозволяла гарно провести час надворі. Малим подобалися яскраві сонячні барви малюнків та витівки їхніх «ровесників» – кошенят, а дорослі насолоджувалися ще й шпичаками художника, розрахованими на старшу аудиторію.



Гарного настрою, друзі! Отже, пригоди та буденне життя котів. А чи котів?..











Немає коментарів:

Дописати коментар