пʼятницю, 12 січня 2018 р.

Зимові народні свята у неймовірних роботах львівської художниці Наталії Курій-Максимів




Для когось 13 січня – «старий новий рік» – дивний оксюморон у вервечці зимових свят, який проходить під лозунгом: знову святкувати? Ніякого здоров’я, сил і статків не напасешся! Для когось – Щедрий вечір. Старовинне свято, оповитий відгомоном прадавніх звичаїв і тих справдешніх чар, коли «водять Маланку» й віншують усій родині на щастя та достаток усій родині, аби родилося в полі, аби щасливими були пан господар, пані господиня, дрібні дочки і синочки та весь український народ.

Варто лише глянути на чудовий новорічно-різдвяний цикл робіт львівської художниці Наталії Курій-Максимів, аби зрозуміти, що вона робить вибір на користь другого значення цієї дати. На її картинах засівальники і щедрувальники виспівують колядки й щедрівки. Янголи спускаються на землю, аби принести людям радісну звістку по те, що новий рік обов’язково буде кращим за той, що минув, аби люди доклали до цього хоч трохи зусиль. Прості люди у бойківських строях вклоняються святому дитяті разом із казковими мудрецями-царями зі сходу. А великі родини збираються за столом, аби і добрі й приязні зустріти новий рік – мить, з якої починається відлік усього майбутнього життя.

Наталія Курій для своїх картин використовує незвичайну для сучасного митця техніку – розпис фарбами по склу. А от сюжети у неї, попри всю їхню оригінальність, добре впізнавані: будні і свята українського народу, ілюстрації до народних пісень, зображення традицій  і народних свят.

Вона вдається до манери народної ікони, мальованої на склі у ХVIII – XIX ст., надихається творами Марії Приймаченко й Катерини Білокур. І водночас виробила власний, цікавий та оригінальний, творчий почерк.

Ії персональні виставки з успіхом відбулися в Івано-Франківську, Львові, Житомирі, Дніпрі, Запоріжжі, Києві та інших містах. Роботи зберігаються у колекціях пошановувачів сучасного мистецтва з України, країн Європи та Америки.

Ще більше прихильників у робіт художниці в інтернеті. Чималою популярністю користується її сторінка у соцмережі фейсбук: https://www.facebook.com/natalia.kuriy

Приємного перегляду її робіт, друзі! І хай цей день і вечір будуть щедрими для вас на приємні зустрічі, враження та добрі вчинки – ваші власні й тих, хто поруч!

Немає коментарів:

Дописати коментар