неділю, 28 січня 2018 р.

Мініатюрні казкові будинки від голландської майстрині Vera van Wolferen






Інтернет – чудове місце. Тут можна знайти не лише безліч цікавої інформації, але й, інколи, точки зору настільки альтернативні твоїм, що самій би таке на думку точно не спало.

Скажімо, днями на одному форумі, присвяченому історії мистецтв (якому –не вказуватиму. Якщо хочете, вважайте, що я його вигадала, хоча на що б мені уяву напружувати?), зустрілось побоювання, схоже навіть щире, що сучасні митці настільки захопилися експериментуванням і пошуками свого «я». не схожого на інших творців, що от-от зникне простір для креативності. Тобто мізки людські не в силі будуть вигадати хоч щось нове і доведеться копіювати вже створене попередниками.

Мені, якщо чесно, згадався один персонаж англійського письменника початку ХХ ст. Джерома К.Джерома. який побоювався: а раптом завтра  нічого не трапиться у всьому світі, тож не вийде жодна газета, бо новини скынчаться й не буде про що писати?


А якщо серйозно. То я вірю в силу людської уяви. Навіть у давно відомих техніках можна легко знайти митців, схильних до новаторських рішень.

Скажімо, голландська майстриня Vera van Wolferen, загалом дуже різнопланова й художньо обдарована особистість, яка веде відразу кілька успішних творчих проектів. Та зараз мова піде про її творчість у техніці мініатюри (або, як говорять усе частіше, мініатюрної скульптури).

Вона «спеціалізується» на витворах із пробкового дерева. Що саме по собі – нетипове для цієї галузі. На сьогодні багато майстрів-мініатюристів надають перевагу полімерній глині чи паперу. й не дивно: ці матеріали мають величезний, якщо вдатися до пишномовства, невичерпний потенціал.

Дерево ж, навіть легеньке пробкове, якщо мова йде про справді мініатюрні будиночки чи меблі до них, потребує іншого підходу. Крім того, майстриня сміливо доповнює свої композиції іншими матеріалами, зокрема бавовною, що створює ефект «справжніх» хмарок, у яких купаються її крихітні будиночки.


Попри невеличкі розміри, кожній із її робіт властиві не лише оригінальність але й характер, якщо так можна сказати про будівлі.

А це – зроблений із того ж матеріалу птах, зверніть, будь ласка, увагу на структуру його пір’їнок. Певна, ви теж оціните старанність майстрині й кількість часу, необхідну для створеня невеличких шедеврів.

Приємного перегляду робіт Vera van Wolferen, друзі, та гарного вам дня!

Немає коментарів:

Дописати коментар